Předpověď počasí se od vrzání kolene přesunula do telefonů

23. březen 2016

Pro amatérské meteorology, kteří se radši podívají na aktuální údaje a mapy o počasí, protože z nich zkrátka poznají více než z pohledu z okna, existuje široká nabídka aplikací pro chytré telefony. Předpověď počasí se stále zlepšuje a pozadu tak nezůstávají ani smartphony. Mimo velkých a vyhlášených aplikací jako jsou AccuWeather nebo Wundergound najdete i funkční, pěkné a uživatelsky příjemné appky.

Pravděpodobně nejznámější a velmi podařenou aplikací pro regionální počasí v Česku je Meteor, který má stažitelné moduly pro předpověď srážek, sněhové zpravodajství a pracuje s legendárním modelem Aladin. Například příchod deště tak můžete odhadnout i v rámci desítky minut a v klidu se vsadit, kdy se budete muset zvednout od stolu ze zahrádky. Data čerpá od Českého hydrometeorologického ústavu a má i webovou verzi.

Legendou světa počasí je norská meteorologická služba YR.no. Je placená z veřejných zdrojů a poskytuje velké množství dobře zpracovatelných dat o počasí – a to zdarma. Uživatelé u nás si ji oblíbili, Češi a Češky se řadí dokonce na třetí místo v pořadí návštěvníků severského serveru. Yr.no nabízí i aplikaci, ovšem i když její data jsou patrně bezkonkurenční, najdete určitě i aplikace uživatelsky příjemnější a na pohled přívětivější. Aplikaci ale prý čeká redesign.

Na datech od Norů je postavena i aplikace od autorů Meteoru. Jmenuje se Klara, ačkoli byla už dvakrát přejmenována. Najdete ji jako samostatnou aplikaci i jako „modul“ právě v Meteoru. Podobnost je patrná na první pohled, vůbec to ale nevadí. Dobře se používá a v grafických stylech si můžete vybrat i Dartha Vadera, i když jde jen o sadu barev. I počasí je totiž otázka stylu.

03594283.jpeg

Pokud vás baví sledovat počasí v globálním kontextu, určitě si nainstalujte Earth-Now, která čerpá údaje od NASA. Není sice primárně určená pro předpověď počasí, umí ale do 3D modelu zeměkoule vykreslit různé vrstvy – aktuálních teplot, vypařování vody nebo stavu ozonu v atmosféře. Kroutit si rozpálenými i prochladlými místy na zemi je docela zábava.

Jestli ale grafy atmosférického tlaku a pohyb vzduchových mas zas tak neprožíváte, možná vás potěší kočičí verze předpovědi počasí Weather Whiskers. Musíte sice překousnout hromadu reklam a odkazy na placenou verzi, zato ale dostanete popis stavu počasí jako „partly sunz“ nebo teplotu v „catz degreez“. Vše doplněné okatými fotomontážemi koček hrajících ragby nebo maskujících se za superhrdiny.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.