Při bike polu stačí používat brzdu a mozek

22. květen 2014

Pólo se hraje na koni, ve vodě, v kánoi, ale taky na kole. Bike polo je jedním z nových městských sportů, který se zrodil kolem roku 2000 v USA, do Evropy pronikl teprve před několika lety. Hrát bike polo je fuška, ale taky velká zábava, zkuste to!

Ale pozor, abyste nepřišli k úrazu. Kolo totiž při hře řídíte jednou rukou, kterou současně ovládáte brzdu, v druhé ruce držíte hůl a snažíte se vstřelit gól.

„K pólu jsem se dostal tak, že náš kamarád pořádal exhibici při vyhlášení soutěže Do práce na kole, kterou pořádá Auto*Mat. Tam jsem zjistil, že mě ten sport baví, úplně mě to pohltilo a za dva roky je pro mě bike polo sport číslo jedna.“ S Jirkou jsem se bavila během tréninku na hřišti v krčském areálu SK Oaza. Za bike polem v Praze stála původně komunita studentů a expatů, kteří se mu věnovali od roku 2009. Mimo Prahu se bike polo hraje ještě v Pardubicích a v Brně, dohromady asi dvě desítky nadšenců.

03127155.jpeg

Hrajete nějakou soutěž, nebo jezdíte hrát ven? „Vzhledem k malému počtu hráčů nemá smysl mluvit o regulérní soutěži. Loni jsme byli asi sedmkrát v zahraničí, nejdál v Londýně. Nemáme moc zkušeností, ale teď jsme se vrátili z turnaje ze Záhřebu a tam jsme se smíšeným týmem skončili druzí.“

Čtěte také

Je jeden z prvních dnů, kdy je hezky a neprší, proto mě zajímá, jak je to s hrou bike pola třeba v zimě. Pokud na hřišti neleží led, není podle Jirky překážkou ani teplota minus 10 stupňů. A co člověk k bike polu potřebuje? „Samozřejmě kolo, hraje se s palicí, hůl se dělá z lyžařské hůlky a vodovodní trubky. Kolo je ke hře potřeba nějak modifikovat, pro každého hráče se vybere optimální převod, řeší se brzda, řídítka jsou kratší, aby měl člověk větší manévrovatelnost.“

Bike polo je kontaktní sport, proto hráči nosí chrániče na kolena, lokty, rukavice a při zápasech i helmu. A jaká má bike polo pravidla? „Rozměr hřiště je 40 metrů na 20 metrů, hraje se tři na tři, buď na omezený čas – 10 minut, nebo dokud jeden z týmů nevstřelí 5 gólů. Jsou povolené kontakty hůl na hůl, kde se může blokovat nebo hákovat, může se hrát tělo na tělo, rameno na rameno, nesmí se atakovat řídící ruka.“ Pravidel hry je víc, ale jak říká Jirka, běžně člověku stačí, když se na hřišti chová slušně, používá brzdu a mozek.

03127160.jpeg

Pokud byste si bike polo rádi vyzkoušeli a poznali i subkulturu kolem tohoto progresivního sportu, můžete zajít každé úterý a čtvrtek do Krče na trénink, nebo se v neděli 8. června zajet mrknout na akci Great June Polo Weekend. Víc informací hledejte na webu bikepolo.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.