Přidejte se k večírku za zavřenými dveřmi. Pouštěčka novinek z lokální nezávislé scény

29. září 2023

Podzimní koncertní sezóna už se nezadržitelně rozjela a spolu s ní se i roztrhl pytel s novinkami z místní DIY scény. Osazenstvo Špíny tak usedlo k hranatému studiovému stolu a nechalo zabouřit ty nejzajímavější singly i ochutnávky z dlouho očekávaných alb. A tentokrát se nám sešla pěkná řádka tracků, které se neobtěžují natahovat svojí stopáž nad jednu minutu. Není čas ztrácet čas.

Do sonické přehlídky lokálních novinek jsme naskočili hned zpříma otvírákem posledního alba Rauš od čtveřice Tomáš Palucha. I tentokrát na nahrávce najdeme hned několik hostů a klasické epické instrumentální skladby doplnili o svůj vokál například Todd Nesbitt nebo Soňa Amranova. Vydavatelství Day After, které stojí za vydáním Rauše, mělo v aktuálním díle hned dva zářezy. Ten druhý mají na svědomí pražští Tábor, z jejichž připravované novinky Údolí hvězd jsme vypustili do vln éteru skladbu Koráb.

Z mošny exkluzivních ochutnávek se nám taky podařilo vylovit singl nové kapely se známými tvářemi Remain Sane. Poctivý oldschool hardcore svůj debut brzy vyšle do světa skrz label Patient Boy Records. Zastoupení hardcoru doplnili olomoučtí Empty Hall of Fame, kteří po více než 15 letech na scéně produpli zpěv v češtině.

Samozřejmě došlo i na novinky ze světa punkovic. Zatímco pražští Skincare vypustili první skladbu z připravovaného dema, v Plzni se z mikrovlnné trouby vynořila nová kapela Thotal, kde najdeme členy Leather Unit, Levag nebo Mapy pekla.

Jak nahlíží proměny Smíchovského nádraží rapperky lobbyboy, EYZ a THC LUNA G? Kdo přispěl do aktuálního playlistu nejkratší skladbou? Kolik hudebního humoru se podařilo vměstnat do nové Špíny? Kdo má na svědomí poctu klasickým kapelám west coast powerviolence? Kdo si pro nás připravil výživnou a suverénní denní dávku grindcoru? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.