Problémem vztahů je nedostatek komunikace a sebereflexe, myslí si spisovatelka Viktorie Hanišová

30. listopad 2022
Záložka

Spisovatelka a překladatelka Viktorie Hanišová se ve své literární tvorbě zabývá především narušenými rodinnými vztahy. Spisovatelsky debutovala před sedmi lety románem Anežka o nefunkčním vztahu matky a adoptivní dcery. Její nejnovějším knížkou je Neděle odpoledne, která vyšla v nakladatelství Host.

Román Neděle odpoledne je o malém Teodorovi, jeho podivínské matce, aktivní člence sekty, a otci, který každou neděli odpoledne odchází z bytu neznámo kam. Postupně poznáváme hlavního hrdinu, který nemá kamarády a je udržován ve vědomí, že je speciální. Celá rodina má ale tajemství.

Kniha Viktorie Hanišové Neděle odpoledne

„Největším problémem rodinných vztahů je nedostatek komunikace a nedostatek sebereflexe. Není to problém jenom rodin, ale celé téhle společnosti, že lidé nejsou ochotní alespoň částečně objektivně nahlédnout na svůj život a přiznat si chyby. Popírají to v sobě a pak z toho vznikají nejen rodinná, ale i třeba politická dramata,“ říká Hanišová. V knížce Neděle odpoledne je právě mlčení mezi nejbližšími příbuznými jedním z hlavních témat.

Poslechněte si Záložku s Viktorií Hanišovou, která mluví o svém novém románu a také o tom, proč jsou konce v jejích knihách spíš otevřenější.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související