Prolomit vlny: Jste taky sociologové?

26. srpen 2013

Česká televize se v sobotním vydání Událostí v regionech v souvislosti s protiromskými pochody dopustila pořádné blamáže. Jako odborníka přizvala údajného sociologa, jehož výroky byly v daném kontextu navíc krajně nevhodné.

Sobotní protiromské pochody samozřejmě neušly pozornosti České televize. V hlavní regionální zpravodajské relaci ČT Události v regionech zazněl kromě několika vstupů redaktorů z terénu i hlas tzv. odborníka. Po telefonu se k pochodům vyjadřoval Jiří Siostrzonek, jehož televize označila jako sociologa.

První problém je, že Siostrzonek žádný sociolog není. Na opavském Institutu tvůrčí fotografie vyučuje kromě dějin a psychologie umění sice taky předmět Základy sociologie, ale nemá k němu žádnou odbornou průpravu. V Chatu s osobností letos v březnu (už tam ho ČT titulovala jako sociologa) vysvětlil, že jeho oborem je konkrétně „vizuální sociologie, to znamená především aplikace sociologie na vizuální dokumenty, jejich interpretace a analýza“. Na FF v Olomouci nicméně vystudoval obor andragogika, tedy výchova a vzdělávání dospělých. Pokud chtěla televize vyjádření skutečného odborníka v oboru (přitom pořád z regionu, odkud toto vydání pořadu vysílala a kde při pochodech došlo k nejdivočejším událostem), měla k dispozici třeba celou katedru sociologie FF Ostravské univerzity. Jistě taky mohla vyhledat sociologa, který se specificky zabývá otázkou menšin ve společnosti.

02951769.jpeg

Druhý a závažnější problém je to, co Siostrzonek v živém vstupu vykládal. Tedy jeho vysoce odborné výroky o tom, že „nepřizpůsobiví občané by měli být exemplárně potrestáni za porušování občanského soužití“, nebo neméně odborně podložené tvrzení, že „Kocáb a spol. by nechtěli bydlet v paneláku s Romy“. Slovy moderátorky: děkujeme za informace, pane Siostrzonku. Tohle je sprostý a povrchní populismus na úrovni fotrovského nadávání u piva, který s odborným vhledem do sociální problematiky nemá nic společného. Česká televize mu nejen dala prostor ve sledované relaci, ale ještě ho posvětila tím, že jeho autora označila za odborníka v dané oblasti. Skutečná služba veřejnosti, navíc v době vyhrocených protiromských nálad, kdy je obzvlášť v médiích v této souvislosti třeba každé slovo vážit dvakrát.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.