Prolomit vlny: Nebát se a přestřelit

8. listopad 2012

Dnešní vydání rubriky Prolomit vlny míří za Vítem Bártou, který se v poslední době veřejnosti připomíná několika přinejmenším kontroverzními kampaněmi. Tenisáky sarkasmu do své nesmrtící zbraně nabíjel Robert Candra.

Neformální vůdce Věcí veřejných a obálkový spasitel svých spolustraníků ve finanční nouzi, poslanec a podnikatel, herec a sportovec Vít Bárta rozjel na svém webu kampaň Nebát se a vystřelit za povolení vlastnit tzv. nesmrtící střelné zbraně bez zbrojního průkazu a související snahu prosadit zákon o okolnostech vylučujících protiprávnost, která leckoho nadzvedne ze židle. Ušetřme si dohledávání statistik i oslovování televizních psychologů a věcnou podstatu téhle absurdity nechme na chvíli stranou.

Na Bártově kampani (která navíc smrdí kšeftem pro kámoše na sto honů) mi přijde zdaleka nejodpornější její neskrývaně sexistický podtón. Pokud by šlo o přiznanou reklamu, měli bychom solidního kandidáta na vítěze ankety Sexistické prasátečko. Proč v ní oběť maskovaného bytaře představuje téměř nahá blondýnka, ať pan Bárta ženám, které staví na roveň nesvéprávným a bezmocným sexuálním objektům, vysvětlí sám. A členky jeho partaje včetně jeho manželky, které se před dvěma lety nechaly nafotit na stranický „sexy kalendář“, mu můžou pomoct hledat vhodná slova.

Za pozornost ovšem stojí i další dvě kampaně na Bártových stránkách, namířené proti lichvě a exekucím a za peníze do školství. I ty jsou totiž opět plně v režii sexistického prasátečka. Plakát proti půjčkám na vysoký úrok zdobí především žlábek mezi ňadry stejné nahé modelky jako v sérii propagující dělo na tenisáky, jen je tu rafinovaně naznačena jakási snaha o genderovou pseudorovnováhu, když na druhém plakátu oko diváka spočine na svalnatém těle muže. Tohle je bohužel zřejmě nejvíc, co můžeme v tomto směru od Víta Bárty čekat.

02761777.jpeg

Jak ale se vzděláním souvisí téměř soft-pornografické snímky tentokrát ještě vnadnější blondýny, která pózuje napřed s koštětem v kostýmu ke všemu svolné služtičky, aby se následně zřejmě pomocí roury na diplom „vyšvihla“ k Maserati zaparkovanému před letohrádkem ve Stromovce, to bych si nechal vysvětlit i já.

V každém případě NEděkuju V. B. za zcela zbytečnou lekci toho, že naše tzv. politické elity svou otřesnou (přinejmenším sociální) nekompetencí téhle společnosti v mnoha oblastech hluboce škodí.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.