Prolomit vlny: Proč si londýnské Radar Radio vykopalo vlastní hrob

25. duben 2018

Jedním z komunitních rádií, která vedle Rinse.FM nebo NTS pomohlo okrajovým žánrům globální elektronické scény na světlo, je londýnské Radar Radio. V současné době ale prestižní londýnskou stanicí otřásá skandál, který během pár dní spustil masivní exitus klíčových tváří a zrušení řady pořadů.

Radar Radio bylo od samého počátku megafonem, který amplifikoval vkus a nejčerstvější trendy mladého Londýna. Vždy se soustředilo spíše na neobjevená jména a pomohlo mnoha producentům a DJs v cestě nahoru. Letos v březnu mu ale začalo pořádně téct do bot. Vše odstartovalo vyjádření členek Pxssy Palace o poměrech, které panují v zákulisí rádia. Kolektiv podporující přehlížené umělkyně z celého světa obvinil vedení Radar Radia z tokenismu, organizovaného rasismu a tolerance sexismu a ponižování. Upozornil i na případy sexuálního obtěžování ze strany některých DJs, od kterého se stanice nikdy veřejně nedistancovala a nevyvinula ani žádnou snahu o nápravu.

„Cítíme, že byli ženy, feminismus, queer a trans kultura, stejně jako lidé ‚nebílých ras‘ zneužíváni jako stroje na peníze,“ uvedla crew na svém instagramovém účtu. K jejich prohlášení se později přidala i bývalá pracovnice stanice Ashtart Al-Hurra. Nálož byla odjištěna – během jediného dne opustily rádio osobnosti jako Bok Bok, Ikonika nebo Conducta, které měly na stanici pravidelné pořady. Spolupráci s Radar Radiem okamžitě ukončily i labely Planet Mu, Objects Ltd, Tobago Tracks nebo Club Chai.

To ale není jediný problém. Veřejným tajemstvím je netransparentní pozadí stanice, o kterém se ale dosud kolektivně mlčelo. Majitelem Radar Radia je Ollie Ashley, syn miliardáře vlastnícího fotbalový klub Newcastle United a největší britskou maloobchodní síť se sportovními potřebami. Jak dobrým manažerem Ollie je? Takovým, že v roce 2016 musel jeho otec zaplatil dluh stanice přesahující 1,2 milionu liber, zatímco jeho vlastní řetězec Sports Direct platil pokutu za to, že zaměstnancům nevyplácel ani minimální mzdu. Když vezmeme v potaz, že takového výsledku „dosáhl“ mladý Ashley po necelých dvou letech fungování, není těžké si spočítat, že v čele stanice stojí nekompetentní osoba, která svým jednáním dává za pravdu fámám o privilegovaném rozmazlenci. Nemluvě o tom, že DJs nedostávali za své shows zaplaceno. Mentalitu „místo výplaty dobrý pocit“ můžete šířit ve školním časopise, ne na stanici světového významu.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Ať už byla Ashleyho motivace ke koupi Radar Radia jakákoli, svým arogantním chováním mu podřezává větev. Zmíněná Al-Hurra například popisuje, jak musela poníženě podepsat dokument, podle něhož nesmí bez Ashleyho souhlasu šířit na sociálních sítích nic, co by vrhlo špatné světlo na jeho rodinu a Radar Radio. V podobném duchu promluvili i 2SHIN a Joe Bish, kteří dostali zákaz vysílání za to, že tvrdili, že Ashley vykořisťuje svoje podřízené, zatímco si kupuje televizi za desítky tisíc liber.

Může malej Wayne ven? Popularita předpony Lil u rapperských jmen je věčná

03721241.jpeg

Trendy v hip hopu přichází a odchází, málokterý vydrží víc než jednu sezónu. Jeden ale přežívá celé dekády – obliba předpony Lil u rapperů. Už od konce osmdesátých let jsou hitparády plné různých variací jmen na Lil a o třicet let později je tento trend snad ještě běžnější. Kde vzali Lil Jon, Lil Wayne nebo Lil Uzi Vert první část svého jména a proč se tak nejspíš bude podobně jmenovat i velká část další hiphopové generace?

Vedení stanice se nakonec rozhodlo až do odvolání zastavit vysílání a celou situaci interně vyšetří. To ale jen těžko smyje kyselou pachuť, že Radar Radio zajímá víc vlastní image než férové podmínky pro lidi, kteří stanici svou prací a entuziasmem budují jméno a pozitivní mediální obraz. Jedno pozitivum ale tato kauza přinesla. Stala se výstražným prstem pro každého, kdo by se chtěl v budoucnu přiživovat na tvorbě kulturních a genderových menšin, aniž by byl v souladu s jejich základními myšlenkami a projevil zájem je blíže poznat.

Komunity jsou zpravidla háklivé na vykrádání svých symbolů a umí nekompromisně přejít do protiútoku. Loni se o tom přesvědčila i newyorská queer punková kapela PWR BTTM, které zlomila vaz udání ze sexuálního predátorství. Ať už stojí za kauzou Radar Radia zbabělost, nebo povýšené pokrytectví, ukázalo se, že lhát se nemá, protože každá scéna má obranné mechanismy, jak se vypořádat se škůdci a parazity.

Londýnské Radar Radio patří k nejvýznamnějším undergroundovým hudebním rádiím v Evropě. Jaké je pozadí stanice a proč momentálně čelí skandálu, který vedl k pozastavení vysílání? Pusťte si audio!

autor: Jan Macháček
Spustit audio