Prolomit vlny: Rasismus na internetu neškodí?

28. březen 2013

Verbální nenávistné projevy na internetu už dnes patří k téměř běžnému koloritu fungování této celosvětové virtuální platformy. Výjimkou není ani ČR. Jistý web například vybízí české občany, aby na něm shromažďovali adresy a fotky konkrétních “rizikových“ lidí. Autoři webu tím myslí zejména muslimy a Afričany, kteří u nás žijí.

Obvykle mě nejrůznější projevy rasismu v internetových diskusích a xenofobní internetové výzvy tolik nerozčilují. Musela bych se totiž naštvat skoro pokaždé, když zapnu internet. Nicméně web, jehož adresu zděšeně sdílelo na sociální síti několik mých kamarádů, mě upřímně vyděsil. Stránka vybízí všechny bdělé Čechy a Češky ke shromažďování informací o výskytu imigrantů na našem území. S důrazem – a teď cituji – na ty nejrizikovější skupiny. Za ty autoři webu považují Afričany a asijské muslimy – ať už tím myslí kohokoliv. Dle slov nácíčkovských buřičů mají tyhle informace sloužit zejména nacionálním silám k zacílení jejich aktivismu.

Stručně řečeno v ideálním případě by na webu měly být fotky a adresy konkrétních lidí, aby neonacisté věděli, za kým a kam mají přijít. Web, který otevřeně vybízí k rasové nesnášenlivosti, už jsem nahlásila na Policii České republiky. Zatím se nic nestalo a stránka dál funguje. Buď byla vyhodnocena jako nezávadná, anebo – a to je pravděpodobnější – se k jejímu zkoumání ještě nikdo na policii nedostal. Seznam nasbíraných informací na webu naštěstí zatím není nijak rozsáhlý ani konkrétní. Mezi “závadnými“ místy, na která by si každý správný Čecháček měl dát pozor, figuruje mj. pražský klub Radost FX, jemuž autoři webu vytýkají multikulturnost, nebo centrum Asociace uprchlíků.

O dost nebezpečnější než výčet klubů a neziskových organizací, které pomáhají migrantům, se ale jeví shromažďování adres konkrétních lidí, ke kterému web nabádá. Jistá aktivistka a umělkyně, kterou web mj. označuje jako organizátorku různých multikulturně-levičáckých akcí jako Prague Pride, už na provozovatele stránky podala trestní oznámení. Jak byste asi čekali, zatím se opět nic nestalo a její jméno v této přihlouplé databázi zůstává dál. Možná se příslušným činitelům zdá, že podobné výkřiky na webu nejsou až tak nebezpečné, že se přece zatím nikomu nic nestalo a že se podobnými internetovými pokusy netřeba znepokojovat.

02766443.jpeg

Zmiňovaná webová stránka svým amatérským grafickým zpracováním a neumětelskými slohovými obraty může skutečně působit až úsměvně. V souvislosti s radikalizující se situací v Maďarsku bychom ale podobné zdánlivě neškodné iniciativy měli přestat podceňovat.

Připojujeme vyjdáření Policejního prezidia České republiky k obdobné stížnosti, jakou podala autorka tohoto článku:
Dobrý den, Vaše oznámení jsme přijali. Vámi uváděné internetové stránky jsou Policií České republiky monitorovány již delší dobu a v minulosti již byly Policií České republiky prověřovány. Vzhledem k tomu, že server, na kterém jsou stránky umístěny, se nachází ve Spojených státech amerických, je ztotožnění přispěvovatelů na tyto stránky velice obtížné, přesto nebereme tyto příspěvky na lehkou váhu a vážně se jimi zabýváme. Děkujeme, že nejste lhostejná ke svému okolí.
S pozdravem
Policejní prezidium České republiky
Úřad služby kriminální policie a vyšetřování
Odbor informační kriminality

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.