Prolomit vlny: Skateboarding je kvůli olympiádě mrtev, ať žije skateboarding

14. srpen 2016

„Abychom si to zrekapitulovali, skateboarding zemřel ve věku jedenašedesáti let… znovu.“ Stojí v parte, které vystavil blog Muckmouth. Nebylo to poprvé, kdy se ho někdo snažil uzavřít do kontrolovaného prostředí skateparků, institucionalizovat anebo zpeněžit. Tragická událost se stala 3. srpna ve švýcarském Lausanne, kde Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že bude skateboarding zařazený po boku surfu, karate, lezení a baseballu na program příští olympiády v Tokiu. Pohřbívat ho zaživa je ale poněkud kruté.

Tak se to konečně povedlo. Skateboarding porazil pole dance a dostal se na olympiádu. Jedni to naštvaně odmítali, druzí s radostí vítali. Poslední desetiletí ho posouvaly oficiální organizace a velké světové závody jako X-Games nebo Street League, které připomínaly spíš hokejový zápas, dál až k olympijským hrám. Chtěly ukázat, že skejtové triky jde bodovat podle standardizovaného systému a že se skejťáci dovedou chovat jako sportovci. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) o zařazení skateboardingu mezi olympijské disciplíny usilovala už od olympiády v Londýně a letos se s podporou Mezinárodní skateboardové federace dílo konečně podařilo. Jde o součást velkého plánu, jak k olympijským hrám přilákat mladší publikum. Magazín Jenkem už předminulý rok ironicky napsal, že si ze skejtových disciplín mohou klidně nechat megarampu nebo slalom. Jenkem mluví za hardcoreovou část skejtové komunity, která si už teď utahuje z toho, kdo ze skejťáků obleče upnutý trikot.

03684646.jpeg

Skateboarding se musel nejdřív ze sportovních trenýrek, které nosili pionýři, vymanit a ke grázlovské image se postupně propracovat. V sedmdesátých letech se jezdil slalom, skákalo se do dálky a výšky, na skateboardingu vydělávaly společnosti vyrábějící sportovní náčiní. Zajímal je jenom do konce desetiletí, kdy se jeho potenciál na chvíli vyčerpal. Oplocené skateparky představovaly už v 70. letech vhodný způsob, jak skejťáky zavřít do klecí, kde nebudou nikomu na obtíž. Jenže jednotlivé party chtěly svobodu a tu hledaly na zahradách s opuštěnými bazény, jak je vykreslil film Legendy z Dogtownu. V roce 1981 vyšlo první číslo časopisu Thrasher, které spustilo morální paniku – vulgární jazyk a zprávy z horší společnosti plné alkoholu nebo drog zanechaly na image sportovců hlubokou jizvu. Skateboarding byl tehdy underground. Když chytil druhý dech a legendární rampař Tony Hawk, ztělesňující sporťáka, točil reklamy na limonády, na závodech v U-rampě všichni tleskali Christianu Hosoiovi, který s dlouhými vlasy připomínal spíš rockovou hvězdu. Tenhle souboj táhnoucí se celé osmdesátky nabyl až mytologických rozměrů a můžeme na něm ilustrovat celý spor o to, jestli skejt patří na olympiádu, nebo ne.

Auru grázlovství pak v devadesátkách dotáhl do úplnosti film Kids o teenagerech flákajících se po New Yorku, kteří křižovali ulice města na skejtech, chlastali, fetovali a šířili nenávist. Autentická zpráva o mládeži od fotografa Larryho Clarka vyvolala pozdvižení a dělat ze skejťáků sportovce nikoho nenapadlo ani poté, co skejtový časopis Big Brother vydal návod na sebevraždu, zfalšování občanky nebo tipy na seriály, které je nejlepší sledovat, když jste sjetí kapkami na kašel. Paralelně k tomu ale vznikaly videohry vynášející několikamilionové tržby, skejťáci se potili na závodech a točili další a další reklamy. Vždycky tu bude světlá a temná strana síly. A je jen na vás, kterou si vyberete.

03684649.jpeg

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Skateboarding má blíž ke světu umění než ke sportu. Vždycky pro mě byl důležitější soundtrack ke skejtovým videím než výsledkové listiny z velkých závodů. Soutěživost rozděluje a skateboarding byl spíš o pocitu sounáležitosti, ne s týmem, ale spíš partou kámošů. Tak to pro většinu skejťáků zůstane, olympiáda neolympiáda. Až budou v televizi dávat záznam ze „skateboardových utkání“ v Tokiu, nebude ten pocit z powerslideu po asfaltce ze strahovského kopce chutnat jinak a bolet to bude pořád stejně.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.