Prolomit vlny: Stepfordské paničky podle Primy

18. červenec 2013

Nový web Primy určený ženám je trapnou přehlídkou předpotopních a ponižujících názorů na ně. Uráží nejen moderní ženy, ale i moderní muže.

Televize Prima spustila tento týden nový tematický web. Po stránkách zasvěcených vaření a celebritám se tentokrát svého webového speciálu dočkaly ženy. A stojí to věru za to. I když samozřejmě zdaleka nejsou jediní, marketingoví mistři televizní skupiny neomylně předvedli ukázku zaostalého, schematického a ponižujícího přemýšlení o ženách. Portál Prima Ženy přitom o sobě tvrdí, že je určen „pro každou moderní ženu“.

Nedokážu se přimět, abych vůbec rozkliknul samotné články opatřené ilustračními fotkami stepfordských paniček bez vrásek a celulitidy, ale už pohled na titulní stránku jasně říká, o co se ženy podle Primy mají zajímat. Móda a krása, Sex a vztahy, Domov a rodina, Zdraví, Diety, Společnost a Recepty. Těmito rubrikami je vymezen smutný svět tzv. moderní ženy. Je to přehlídka trapných a přezíravých klišé, které ženy degradují na estetické přívěšky a zároveň služky a pečovatelky svých mužů.

Mají především hezky a zdravě vypadat a pokud někde přesahují stereotypně diktované míry, musí hledět co nejdřív zhubnout. Když jim náhodou zbude nějaký čas poté, co doma navaří, poklidí a zaopatří děti, můžou si zabavit jednoduché mozečky drby z polosvěta celebrit, protože na zájem o nic jiného zřejmě nemají inteligenční kapacitu. Pokud tato klišé převzaly a šíří samy ženy (nepochybuju, že v redakci portálu sedí převážně ony), je to o to horší.

02930007.jpeg

Otřesné defilé pravěkých názorů, které v roce 2013 prezentuje Prima na svém zbrusu novém ženském webu, uráží nejen každou moderní ženu, ale i každého moderního muže!

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.