Prolomit vlny: Veřejné blaho na prvním místě?

13. únor 2014

Během února rozhodne Poslanecká sněmovna o tom, kdo se stane budoucím veřejným ochráncem práv. Vítěz vzejde z dvojice Stanislav Křeček a Anna Šabatová. Je ale veřejné blaho v hodnotovém žebříčku obou kandidátů skutečně na prvním místě?

Oba mají zkušenost s pozicí zástupce ombudsmana, oba získali téměř shodný počet senátních hlasů, které je pasovaly do role kandidátů na tento post. Jak Annu Šabatovou, tak Stanislava Křečka navrhli do volby zástupci ČSSD. Za zdánlivě vyrovnanou bilancí ale najdeme podstatné rozdíly, které by nás neměly nechat v klidu. Nejen v profesních zkušenostech, ale především v hodnotách, které svými názory kandidáti sdělují veřejnosti.

Právník, někdejší poslanec, předseda Sdružení nájemníků ČR a prezidentem Zemanem podporovaný kandidát Stanislav Křeček před začátkem ZOH v Soči pro anketu serveru Aktuálně.cz odhalil svůj vztah k ochraně lidských práv a ochraně menšin. Na otázku, zda by se v zemích, které porušují lidská práva, měly konat olympijské hry, Křeček odpověděl: „Myslím, že to spolu nikterak nesouvisí a že by olympijská myšlenka neměla být tímto narušována. Olympiáda naopak přispívá, aby se taková jednání nestávala, a bojkot v takovém případě nemůže vést nikterak ke zlepšení situace v té konkrétní zemi.“ Od Stanislava Křečka jsme se dál dozvěděli, že sportovci by měli respektovat místní uspořádání každého státu a že Mezinárodní olympijský výbor nemůže být dozorcem nad zákonodárstvím jednotlivých států. Křeček se tak tímto postojem přidal k mínění Rusnokovy vlády, která se ohradila proti míchání lidských práv do sportu. Od budoucího ombudsmana, který by měl lidská práva naopak bránit a jednoznačně se vymezovat proti jakékoli formě diskriminace, považuji takový názor za skandální.

03043447.jpeg

Nejde ale o jediný nekorektní přešlap podobného ražení, kterým Stanislav Křeček veřejnosti vyjevil své názory. Loni v létě na svém facebookovém profilu sdílel článek o romských výtržnících s komentářem „To bude zase křiku o diskriminaci, rasismu a fašismu...". Tímto vyjádřením Křeček v době vrcholících protiromských demonstrací jen přilil olej do ohně už tak silné a alarmující nenávisti ve společnosti. Jakožto veřejný činitel a kandidát na ombudsmana by se měl proti šíření předsudků vymezit a snažit se situaci mírnit, nikoli ji vyhrocovat. Nic na tom nezmění ani velmi laxní pokus o omluvu slovy „mohl jsem si to odpustit“.

O diskriminaci a lidských právech ví naopak jistě své Anna Šabatová. Je signatářkou a bývalou mluvčí Charty 77, byla předsedkyní Českého helsinského výboru a kromě jiného je i držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv. Asi se shodneme na tom, že v pozici veřejného ochránce lidských práv by měl být člověk, který dokáže být morální autoritou, je tolerantní a citlivý vůči nespravedlnosti. Z dosavadních reakcí Stanislava Křečka bohužel ale takový dojem rozhodně mít nemůžeme.

Spustit audio