Propojeni láskou. Nejpopulárnější hardcorová kapela Turnstile dál úspěšně boří hranice stylu

7. září 2021

„Vůbec to nechápu, občas to zní jako reinkarnace Police, ale přesto se na to dá v kotli pařit jako na žádnou jinou hardcorovou kapelu.“ Takhle lakonicky, ale naprosto výstižně shrnuje jeden z youtubových komentářů současný sound kapely Turnstile, která právě vydává dlouho očekávanou novinku Glow On. Ta opět příliš nehledí na stylová pravidla a novátorským způsobem kombinuje estetiku dobrého osmdesátkového popu, post punku a silného hardcorového groovu.

A jelikož hardcorový groove zůstává tou hlavní ingrediencí Turnstile, výsledkem je euforická jízda na horské dráze, což se plně odráží i na živých koncertech, jejichž divokost je dnes už legendární. Divočinu znají naživo i fans Napalm Death, legendy grindcoru, která nic neslevila ze své hudební brutality i nesmlouvavosti, pokud jde o šíření myšlenek, za nimiž si kapela stojí.

Jako velké překvapení může působit projekt Dark Sky Burial. Za ním hledejme kmenového člena Napalm Death Shanea Emburyho, hudebně se však jeho kapelám (dále třeba Brujeria anebo Venomous Concept) hodně vzdaluje. Embury se inspiroval soundtracky i temnou elektronikou a pod novým aliasem vydal už dvě velmi kompetentní synťákové desky.

Modeláři vzpomínají na setkání s Robertem Lowem, který koncertoval v Praze jako Lichens či v sestavě Om a teď vydal soundtrack k filmu Candyman. Hororové kulisy, nejmilejší setkání. Poslouchejte Modeláře z backstage!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka