První otázka byla, jestli přijde o vlasy, říká o své dceři Lucie Staňková ze spolku Nové háro

30. březen 2022

Když bylo Markétě osmnáct let, už poněkolikáté bojovala s rakovinou. V důsledku léčby přišla o svoje vlasy a jejich ztrátu těžce nesla. Založila proto spolek Nové háro, který pomáhá dětem a mladým lidem do pětadvaceti let s podobnou diagnózou získat paruku z pravých vlasů na míru.

Přestože Markéta nemoci podlehla, spolek funguje dál. „Snažíme se dětem zmírnit následky léčby a trochu jim pomoci projít jí důstojně,“ říká Lucie Staňková, předsedkyně spolku Nové háro a maminka Markétky. „To byla vlastně první otázka, kterou nám položila, jestli přijde o vlasy. Až druhá byla, jestli zemře. Pro čtrnáctileté dítě jsou vlasy zásadní,“ popisuje Lucie Staňková pocity nejen své dcery, ale i dalších dětí a mladých dospělých.

Josef se rozhodl darovat své vlasy

Vlasy na paruky pro onkologicky nemocné děti chce věnovat i čtyřiadvacetiletý student Josef. Ten se neostříhal čtyři roky a své padesáticentimetrové zrzavé vlasy chce darovat letos v létě. Rozhodnul se tak i kvůli jejich barvě. „Říkal jsem si, že holčičky, které jsou zrzavé, mají už tak problém se začlenit do kolektivu. Mohou se potkat i s nějakou šikanou. Ve chvíli, kdy přijdou o vlasy, je to další rána,“ vysvětluje své rozhodnutí.

Spolek Nové háro předal už 143 paruk onkologicky nemocným dětem. Kromě zprostředkování jejich výroby a financování usiluje i o zvyšování povědomí o dětské onkologii.

Jak se paruky z přírodních vlasů vyrábějí? A co se děje s těmi, které se spolku vrátí zpátky? Poslechněte si příspěvek Anny Mikolandové.

Paruky z pravých vlasů v Salónu Magdalena
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.