První paneláky byly experiment, který slouží dodnes

Během akce Den architektury jsme se vydali natáčet na dvě komentované procházky – po experimentálním sídlišti v Praze8 ado Domu bytové kultury od architektů Věry a Vladimíra Machoninových.

Sídlištěm Invalidovna provázela historička architektury Martina Flekačová. Hned na úvod vysvětlila, proč se tomuto sídlišti z let 1959 – 1967 dodnes říká experimentální. Vznikalo totiž skutečně trochu jako pokus. První poválečný pokus o moderní bydlení pro masy. Do té doby se stavělo pouze z cihel. Tady se poprvé využily masivní betonové panely a prefabrikované díly. Architekti, projektanti i zedníci se museli s novými materiály naučit pracovat a museli si je vyzkoušet v praxi. I proto na Invalidovně stojí dlouhé a nízké domy, vysoké věžáky, ale byla tady taky členitá školka složená z mnoha malých pavilonků nebo přízemní budovy určené pro tzv. občanskou vybavenost. Panely se totiž musely otestovat na co nejrozmanitějších stavbách. A protože měla být Inavlidovna sídlištěm vzorovým měli na ní architekti i stavitelé docela dost času, financí i materiálu – dodnes se tak jedná o jedno z nejpovedenějších a nejpříjemnějších panelových sídlišť v celé České republice.

Po sídlišti provázela historička architektury Martina Flekačová. Druhou procházku, která se věnovala nejen samotné stavbě DBK, ale hlavně životním osudům manželů Machoninových, měl na povel Vladimir 518.

Spustit audio