Prvních deset minut čtvrté epizody je čirá magie, oslavují filmoví kritici svátek Star Wars

5. květen 2022

Na čtvrtého května připadá nejen Mezinárodní den hasičů, ale také svátek fanoušků Star Wars – protože May the 4th zní podobně jako May the Force be with You. O své lásce k univerzu Luka Skywalkera a o budoucnosti celé intergalaktické franšízy si ve studiu povídali filmoví publicisté Antonín Tesař a Daniel Řehák.

„Úplně nejradši ze všech Star Wars mám pořád nejstarší epizodu z roku 1977,“ říká Tonda. „Hlavně jejích prvních 10 minut,“ upřesňuje Dan. „Mám pocit, že v těch momentech je pohlcující magie – pocit, že vidíš úplně nový svět.“

Dan Řehák

Velmi pozitivně se oba staví také k podceňovanému filmu Poslední z Jediů z nové trilogie. „I když je to pro mě asi to nejzajímavější, co ve Star Wars vzniklo od roku 1980, je to bohužel snímek, který spustil nepochopitelnou lavinu hejtů,“ popisuje Dan. „Kdybych měl říct, co mě z nových filmů bavilo nejvíc, tak je to závěrečná bitva jinak ne moc dobrého filmu Rogue One,“ doplňuje Tonda.

Dan viděl i nový seriál The Book of Bobba Fett. „Je to, jako bys vzal Mandaloriana, ještě víc to udusal a zpomalil, plus přidal mnohem víc nesmyslů,“ charakterizuje seriál. „A režíruje to Robert Rodrugiez, který dokázal, že je jeden z nejhorších televizních režisérů na světě.“

Antonín Tesař

Čtvrtého května se objevil i nový trailer na připravovaný seriál Obi-Wan Kenobi. „Vrátí se Ewan McGregor, vrátí se i Luke Skywalker jako malý chlapeček, ale jinak z traileru není moc poznat,“ říká Dan. „Chystá se ale spousta dalších sérií,“ dodává.

„Já jsem chtěl, abys nakonec řekl něco o Star Wars atrakci v zábavním parku v Disneylandu, ale je to prý 100 000 korun za 2 noci, tak o tom radši nechci nic vědět,“ povzdechl si nakonec Tonda. Dan mu ale stejně o nově postaveném hotelu Galactic Starcruiser řekl všechno, co věděl.

Více o Star Wars, požárníku Samovi a nočních přenosech z parlamentu si poslechněte v rozhovoru.

Anthony Daniels jako C-3PO při natáčení filmu Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (1977)
Kenny Baker jako R2-D2 při natáčení filmu Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba (1999)
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.