Psi a jejich Češi

26. září 2011

Mladá polská spisovatelka Małgorzata Rejmerová řekla v rozhovoru pro český deník Právo: „Poláci mají Boha a Češi psy, přičemž Češi vypadají, jako by se jim žilo lépe.“ Podle loňského průzkumu společnosti Focus, Marketing & Social Research chovají Češi více než milion psů.

Přesná čísla udávající počet psů v ČR neexistují, spekuluje se i o možnosti, že by u nás žily téměř dva miliony psů. Jenom v hlavním městě je oficiálně registrováno přes 80 000 psů, neoficiálně však v metropoli může žít psů mnohem víc. Češi a Češky tak jednoznačně patří k největším milovníkům psů na světě. Psy si v České republice nejčastěji pořizují lidé okolo 50 let věku, protože jim už z domova odešly děti a tito lidé by se dál chtěli o někoho starat. Psí přítel tak svým způsobem supluje odrostlé potomky, kteří už péči rodičů nepotřebují. Silnou skupinou vlastníků psů jsou ale i mladí lidé kolem dvacítky. Jim pes někdy nahrazuje partnera či partnerku, pokud se jedná o mladé dvojice, tak je pes chápán jako jakási příprava na potomka nebo jeho náhražka, protože dítě si dnes lidé pořizují často až po třicítce.

Zatímco na vesnicích je pes chápán spíš jako hlídač a jeho místo bývá na zahradě a v boudě, ve městech psi sdílejí se svými majiteli nejen byt, ale často i ložnici. Lidé ve městech jsou také ochotnější psům platit nejrůznější, někdy až zbytečnou péči. Stříhání srsti a krácení drápů je dnes už standard. Některé psí salóny ovšem nabízí i barevní srsti. Pokud váš pes stárne a logicky tedy i šediví, můžete ho nechat nabarvit na jeho původní mladickou barvu. Barvy na psí srst existují v celé škále – od stříbrné přes zlatou, hnědou, čokoládovou až po černou. Pokud by vám snad obarvený pes byl málo, můžete svému čtyřnohému příteli či přítelkyni nechat nabarvit drápy – jak si bude pes připadat, když bude pobíhat po parku s růžovými, červenými nebo dokonce modrými a fialovými drápy, to lze jen těžko odhadovat. Jak barvení srsti, tak lakování drápů stojí od několika set korun výše, takže je jasné, že psí potěšení není v tomto ohledu to, o co by šlo v první řadě.

02443914.jpeg

Někdy se říká, že pes pozná dobrého člověka. Co přesně se ale myslí pojmem „dobrý člověk“, zůstává nevysvětleno, protože obrovským milovníkem psů byl třeba Adolf Hitler. Fena německého ovčáka Blondi zažila Hitlerův vzestup i pád. Hitler fenu dostal v roce 1934 od Martina Bormanna. 30. dubna 1945 se jí Hitler za věrnost odměnil tím, že ji otrávil cyankáli – prý chtěl vyzkoušet, zda jed, kterým se chtěl sám otrávit, skutečně funguje. Některé zdroje uvádí, že fena Blondi pocházela z tehdy vyhlášené chovné stanice v českých Kravařích. Německý ovčák byl nejen oblíbeným psem Adolfa Hitlera, ale jeho inteligenci a učenlivost v praxi využívali za minulého režimu také pohraničníci strážící československou státní hranici. Německý ovčák neboli vlčák byl před rokem 1989 oblíbeným plemenem i u řadové populace. Jako jedno z mála plemen nepodléhá německý ovčák módním vlnám a patří k oblíbeným společníkům dodnes. Spolu s vlčáky sdílí podobný osud i jezevčíci, jejichž obliba po revoluci také neklesla. Jinak je tomu například s knírači – ještě před 30 lety běžné plemeno je dnes spíš raritou. S přílivem „západního zboží“ se k nám po revoluci začali dostávat i „západní“ psi, jejichž dovoz byl za doby komunistického režimu značně omezen. Přehlídka psů v našich zahradách a parcích je tak dneska mnohem pestřejší než před rokem 1989. Stejně jako spotřební zboží ale i plemena psů bohužel podléhají módním vlnám, což určitě není dobře.

Mezi nejvíc „in“ psy v současné době patří Jack Russel teriér, tedy onen temperamentní flekatý psík, který se mimo jiné objevil v kdysi populární komedii Maska. Například v Praze se s nimi potkáte skoro všude, i když zkušení chovatelé tvrdí, že tahle rasa rozhodně nepatří do rukou nezkušených, začínajících chovatelů. Ale kdo dneska dbá na to, co tvrdí odborníci? Na špičce obliby se u nás delší dobu drží taky miniaturní a trochu legrační jorkšírští teriéři. Ti jsou oblíbení nejen u osamělých žen, ale i u rodin s dětmi. Možná by vás při pohledu na dnešní učesané jorkšíry nenapadlo, že původně byli chováni jako lovci myší a krys ve stájích. Rodiny s dětmi si v 90. letech často pořizovaly také dalmatiny, děti tenkrát pod vlivem filmu 101 dalmatinů neúprosně tlačily na rodiče, aby jim podobného psa taky koupili a výsledkem byly psí útulky plné odložených dalmatinů. Mezi plemeny, která momentálně v českých luzích a hájích „frčí“, najdeme taky zlatého a labradorského retrievera. Nejnověji se asi u nás začal více rozšiřovat portugalský vodní pes, o kterém ještě před pár lety nikdo nevěděl. Do módy se tento pes dostal díky americkému prezidentovi Baracku Obamovi, který si tohoto psa pořídil do Bílého domu.

02433602.jpeg

Já dávám hlas bostonským teriérům, jeden z nich totiž spí u mě v ložnici a výjimečně se mnou i vysílá na Radiu Wave!

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.