Punk, soul i hyperpop. Tohle jsou nejlepší zahraniční desky roku 2023 podle Radia Wave

18. prosinec 2023

Po seznamu těch nejpovedenějších tuzemských nahrávek, který najdete v nedávné epizodě podcastu Vlna, pro vás máme ještě jeden hudební žebříček. Na nejlepší zahraniční alba roku 2023 se u svých kolegů a kolegyň ptal hudební dramaturg Filip Černý. Které letošní desky byste si podle týmu Radia Wave rozhodně neměli nechat ujít?

Fever Ray – Radical Romantics

Label: Mute
Datum vydání: 10. dubna

„Karin Dreijer na třetí desce svého projektu Fever Ray zpívá: ‚The person who came here was broken / Can you fix it? Can you care?‘. A je to deska, která s až rituálním nádechem vyvolává blízkost, doteky, ale i potřebné radikální změny. Fever Ray znovu přichází s hubou hymnickou i lehce skličující, živelnou i promyšlenou do posledního detailu. Album Radical Romantics, na kterém se okrajově podíleli i Trent Reznor a Atticus Ross – ale zejména bratr protagonistky Olof Dreijer, s nímž tvořili duo The Knife – je pomyslným pochodem za lásku i receptářem prima nápadů, jak si udělat život hezčí,“ říká moderátor hudebního pořadu Modeláři Viktor Palák.

Fvck_Kvlt – Cigán

Label: KVLT Records
Datum vydání: 31. března

„Musím zařadit desku Cigán od slovenského rappera Fvck_Kvlta, protože ovládla můj letošní pleják a prožila jsem s ní strašně silné emoce, o nichž jsem si myslela, že už s hudbou před třicítkou snad ani cítit nebudu. Strašně dobře tu fungují různé aspekty toho, v čem má hudba podle mě vůbec jako médium sílu. Denis Bango je jednak naprosto fantastický pozorovatel společnosti – hudba jeho a jeho kolegů z Kvlt Crew pro mě byla důležitým zdrojovým materiálem při snaze pochopit atmosféru na Slovensku v předvolebním dusnu. Ale taky si myslím, že mimořádně dobře zachycuje mileniálský vztek a zklamání. Tedy vztek generace, která vyrůstala v přesvědčování, že jako první nezkaženou komunismem ji čeká skvělá budoucnost. Ta ale nakonec vyrostla do světa v obřích problémech a cítí se možná trochu zrazená a opuštěná,“ popisuje hudební publicistka Aneta Martínková.

Sampha – Lahai

Label: Young
Datum vydání: 20. října

„Na druhou desku britského hudebníka Samphy jsme čekali šest let. Kdyby svůj sametový hlas – který má schopnost ukonejšit i tu nejnepřístupnější duši – pravidelně nepropůjčoval do cizích skladeb, skoro to mohlo vypadat, že na hudbu úplně zanevřel. Za zmínku stojí třeba společná skladba s Aliciou Keys nebo kvalitativně nedosažitelná hostovačka na Father Time z aktuální desky Kendricka Lamara. Od vydání cenou Mercury Prize oceněného debutu Process se toho v Samphově životě pochopitelně událo hodně, především se mu ale narodila dcera. Zatímco na Process se vyrovnával se smrtí své matky, na říjnovou novinku Lahai se propisuje právě otcovství, nově nabytá spiritualita či filozofování nad vlastní představou svobody odkazujíc na americkou novelu Jonathan Livingston Seagull. Sampha má dar komunikovat s posluchačstvem skrze ty nejmenší detaily a na Lahai z něj čiší vyrovnanost a nadějeplnost. Čtrnáctistopou kolekci prostupuje hladivý soul kombinovaný se synťáky a polyrytmickým drum machinem a v rámci hostů jsou tu ke slyšení korejsko-americká hudebnice Yaeji nebo neo-jazzový bubeník Yussef Dayes. Sonický perfekcionismus, který ovšem působí čistě instinktivně,“ říká hudební dramaturg Filip Černý.

Institute – Ragdoll Dance

Label: La Vida Es Un Mus Discos
Datum vydání: 13. října

„V rámci výběru mé nejoblíbenější desky za letošek jsem se nakonec rozhodla lovit v punkovém rybníčku nahrávkou Ragdoll Dance od dříve texaské, nyní v New Yorku usazené, čtveřice Institute. Nebývá totiž tak časté, aby DIY kapela po téměř deseti letech existence a 4 albech zvládala udržet silný songwriting a nevyčerpala se. Krátká a úderná Ragdoll Dance se nadále nese na osmdesátkami inspirované punkové vlně, tentokrát okořeněné o zvukové odkazy dřevního období Siouxsie and the Banshees, které dohromady taví nezúčastněně nahazovaný vokál zpěváka Mosese Browna. Institute pomáhali zformovat podobu současného punku a v textech neuhýbají od politických témat, kritiky společenského uspořádání ani od nezbytné sžíravé sebeironie. Zároveň jim nepadá řetěz při živých vystoupeních. Ukazují, že punk není mrtvým žánrem náležícím minulosti, naopak má stále co nabídnout a nevyčerpal cesty, kterými se může posouvat,“ říká moderátorka hudebního pořadu Špína Judita Císařová.

Frost Children – Speed Run

Label: True Panther / Virgin
Datum vydání: 14. dubna

„Frost Children je americké hyperpopové duo, které tvoří Lulu a Angel Prostovi. Debutovali v roce 2021 EPčkem mollusk music a po dalších dvou nahrávkách z loňska vydali v polovině dubna regulérní debutové album Speed Run. Je to party deska, která vás chytne a nepustí. Frost Children tady demonstrují všechny své kvality v tom nejlepším světle – jedinečné spojení žánrů, zběsilý sound design a chytlavé texty ohledávající genderovou identitu, odloučení od domova i internetovou kulturu. Speed Run zároveň skvěle funguje i jako vstupní bod pro lidi, kteří chtějí více přilnout k ‚internetovému zvuku’, ale neví, kde začít,“ říká hudební redaktor Matěj Dvořák.

Čí hlas ukonejší i tu nejnepřístupnější duši? A které album vám pomůže pochopit atmosféru na Slovensku? Poslechněte si celý příspěvek s přehledem top zahraničních desek roku 2023.

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.