Quest: Hazard s virtuálními zbraněmi živí youtubeři

5. leden 2017

Lidé jsou ochotni tvrdě zaplatit za ledacos. Třeba i za virtuální zbraně, jejichž hodnotu určuje pouze sama komunita. Obchodování s předměty na komunitním trhu Steamu vám tak může připadat jenom roztomile nepochopitelné, ale jsou i jiné způsoby, jak se nepotřebných věcí zbavit. A nejsou úplně košer.

Filip Kraucher, vývojář a herní novinář, minulý týden vyvolal na českém internetu malou bouři, když ve svém videu upozornil na gambling s herními předměty. Zájem o problematiku v něm vzbudili youtubeři, kteří natáčí videa o gamblingu a hazardu ve hře Counter Strike: Global Offensive. V tomto případě jde o neregulovaný hazard, ke kterému se bez problémů dostanou i děti. Valve, provozovatel Steamu a tvůrce Counter Strike, si bohužel nedokázal celou záležitost patřičně ohlídat – firma zřejmě nepočítala s tím, že by někdo vytvořil jakési virtuální kasino a s předměty obchodoval mimo Steam.

Jedna konkrétní velká kauza vybuchla začátkem letošního července. Dva youtubeři vystupující pod přezdívkami TmarTn a Syndicate dlouho zveřejňovali videa, kde svým divákům autenticky vyprávěli o tom, jak náhodou narazili na jednu gamblingovou stránku, vsadili si a vyhráli. Celé to ale byla jen bouda – ve skutečnosti byli oni vlastníky daného gamblingového portálu. To už není jenom nečestné počínání, ale porušení zákonů. Spojené státy jsou na podobné případy připraveny lépe než my v Evropě. Na propagaci stránky se však podíleli i někteří čeští a slovenští youtubeři.

„TmarTn a Syndicate tímhle porušili důležitý zákon o propagaci a mystifikaci. Oni si neuvědomili, že by to mohl být problém. Když něco vlastníte, můžete si to přece propagovat, jak se vám zachce. Je to vaše. TmarTn ale šel cestou mystifikace a divákům bezostyšně tvrdil, že ho oslovili provozovatelé dané stránky,“ vysvětluje Kraucher. Kompletní rozhovor plný dalších informací o spojení her a gamblingu si poslechněte v novém Questu.

Švédské studio DICE je známé hlavně díky válečné sérii Battlefield, před 8 lety se jim ale povedlo překvapit hrou Mirror’s Edge, která velmi zdatně kombinovala prvky parkouru a střílečky z pohledu první osoby. Pokračování si fanoušci první hry přáli opravdu dlouho a teď se ho konečně dočkali. Výsledek bohužel napovídá, že to čekání bylo dlouhé až moc.

Mirror’s Edge: Catalyst nemá moc co nabídnout. Možná hlavně z toho důvodu, že nejde o pokračování, ale přepracování původní hry. Znovu sledujeme ten samý příběh, jen obohacený o další kličky. A nezachrání to ani sympatická hlavní hrdinka Faith. Mirror’s Edge zkrátka přestane bavit příliš brzy. Stačí pár desítek minut, abyste si uvědomili, že tahle hra je jenom průměrná, což je vždycky špatně. Pak se totiž úplně vytrácí chuť pokračovat dál a to je velká škoda, protože s tímhle otevřeným světem se dalo naložit mnohem lépe. Autoři se sice snažili do hry přidat pár novinek, například další parkourové triky nebo přepracovaný soubojový systém se zvýšeným důrazem na boj bez zbraní, jenže to nestačilo.

Po řemeslné stránce je nový Mirror’s Edge velmi dobře zvládnutá hra, ale není moc zábavná. A to je snad to nejhorší, co o hře můžete říct. V letošní nabité konkurenci to má obzvlášť těžké, ale ani v období sucha by nám radost neudělal. Na víc než 4 body ze 7 to není.

autoři: Jaromír Möwald , Lukáš Kunce
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.