Radikální buddhismus konfrontuje myšlenky asijských mnichů, západních expertů i Egona Bondyho

2. červen 2019

Za vznikem české antologie knihy Radikální buddhismus, kterou právě vydalo Nakladatelství Anarchistické federace, stojí mystická zkušenost. Editor a překladatel knihy ji prodělal při četbě jednoho ze základních textů zenového buddhismu.

„Shodou okolností jsem narazil na tribunovou sútru šestého patriarchy, kterou už jsem četl předtím, ale vůbec jsem jí nerozuměl. Pak nastala zajímavá zkušenost, že zhruba někdy v polovině jsem získal pocit, že jí rozumím,“ popisuje ve studiu svou zkušenost překladatel, spisovatel a básník Max Ščur.

Buddhismus Maxe Ščura uchvátil a pomohl mu najít to, co mu v západní tradici chybělo. A protože se dlouhodobě hlásí k anarchismu, rozhodl se přiblížit českému čtenářstvu buddhismus z perspektivy, která tuto tradici spojuje s radikální myšlením a emancipačními myšlenkami.

Kniha se rozděluje na tři části. První obsahuje texty odborníků, které pojednávají o buddhismu a radikální politice. Druhá texty angažovaných buddhistů a třetí částí je doslov, který napsal Max Ščur. Vedle sebe se tak v krátké knize ocitají asijští buddhističtí mniši, západní odborníci na kulturu a náboženství Asie a dědici 60. let, kteří v buddhismu hledali duchovní alternativu k západnímu konzumerismu. České myšlení reprezentuje ve výboru Egon Bondy.

Zajímá vás, jak vznikala kniha a jak se liší radikální a komerční přijímání buddhismu na Západě? Poslechněte si celý rozhovor s Maxem Ščurem.

autoři: Jakub Ort , Fatima Rahimi
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.