Radio Ivo: All You Need Is Love!

30. listopad 2019
Radio Ivo na Radiu Wave

Juraj Jakubisko kdysi řekl: „Dejte mi ‚švédskou trojku‘ a já vám udělám film o čemkoli!“ Tohoto odkazu se Romana Bohunská drží vlastně v celé své tvorbě. Minimálně devadesát procent scénářů jejích her zavede ve výsledku tři postavy do společné milostné situace. Tentokrát se to ovšem stalo hned na začátku!

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Erotická zkušenost trojice jako východisko. Tak radikální Romana ve svém námětu zatím nebyla. Je možné, že byla ovlivněna pracovní a možná i životní novinkou – setkáním s oddaným fanouškem a nyní již zřejmě těsným, ale zatím ještě neoficiálním spolupracovníkem Šimonem Houškou. Byl to on, kdo autorku kontaktoval a vyznal se jí z obdivu k její práci. Ten šel až tak daleko, že na Romaninu počest založil vlastní amatérský soubor „Rádio Díra“, v němž s několika spolužáky realizuje vlastní „homages“ její tvorbě. A velmi zdařile. Houškova „Díra“ opravdu doslova přebírá Romaniny dramatické a stylové postupy, včetně typu humoru.

Čtěte také

Není divu, že se poctěná autorka může cítit polichocena. A zároveň má ještě svým obdivovatelům co předávat: chlapci totiž ve svém středoškolském věku ještě samozřejmě nemají všechny potřebné herecké i dramaturgické zkušenosti. Tu a tam jim ujede logika či psychologie. A Romana po rozvodu nešetří svým volným časem a tráví s „Dírou“ mnohé hodiny jako jakýsi supervizor mladé dramatické snahy. V případě Šimona Houšky dokonce umělecké sympatie již pravděpodobně přesáhly do sympatií lidských. A i zbylí dva chlapci nezůstávají pozadu. A Romana má co nabídnout. Přesto se netají tím, že jí nejsou lhostejné hlasy vrstevníků, kteří kritizují velký věkový rozdíl mezi Romanou a středoškoláky.

Nicméně větší odvážnost v tématech vícečetného milostného sdílení je zřejmě plodem inspirace touto spoluprací. Máme tu tedy příběh s příznačným názvem, odehrávající se bezprostředně několik hodin po oficiálním ukončení třídního srazu, kdy hlavní hrdinka Marta Jóža „Ježi“ Ježková má co dělat, aby uspokojila nejen své existenciální potřeby a pochybnosti, ale i podobné potřeby svých bývalých spolužáků. Do toho se zapletou minulost se současností a je zaděláno na zvláštní budoucnost.

Zvládne „Ježi“ Ježková dva chlapy? A k tomu tucet dalších? Poslechněte si další epizodu Radia Ivo.

Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo na Spotify.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.