Radio Ivo: Anděl s ďáblem v těle

5. červen 2018
Radio Ivo na Radiu Wave

Sadomasochismus. Někdo tomu říká „úchylka“, někdo „zábava“ a někdo prostě „životní princip“. Sociální váhy dominance a submisivity jsou prastaré jako lidstvo samo. A možná že je svět používal ještě mnohem dříve než ony pověstné váhy Spravedlnosti.

Copak se vám nikdy nestalo, že byste se v něčí přítomnosti cítili vždy „jako malej“ a v přítomnosti někoho jiného zase „na koni“? Lidé z komunity BDSM si tento princip pojmenovali, přivlastnili a v zásadě jej tak trochu vyvlastnili nám „normálním“. Až série knih 50 odstínů šedi odšpuntovala nejednu ženu a ledy dávných tabu začaly pukat. Jak si najednou vysvětlit tak enormní zájem o tuto tematiku? Něco TAM muselo být zakopáno odjakživa.

A proto i Romana Bohunská nezůstala pozadu a přináší nám příběh rybáře, jenž se díky specializovanému inzerátu setkává na pověstném „rande na slepo“ s Jitkou, která chce vyzkoušet „něco drsnějšího“. Ani jeden ovšem nedokáže na pomyslných miskách odvážit míru vhodnou pro oba. A proto se Jitka leká a rybář je zklamaný. Naštěstí do příběhu vstupuje Kamil z Prostějova, který se poblíž rybářova rodného Sikovce tak nějak příběhově potlouká. A nebyla by to Romana Bohunská, aby tato trojice nespěla ke společným problémům ústícím v rodinný i erotický happy end. A to i proto, že i téma polyamorie v posledních letech získalo díky mediálnímu zájmu již méně tabuizovanou tvář.

S oběma tematikami, jak s násilím (na ženách), tak s mnohoženstvím, opět Romaně vydatně pomohl její čerstvý manžel Lahore Tierai. A nebudeme předbíhat, ale autorka se nám svěřila ještě s jedním motivem provázejícím její tvorbu, a to s inspirací klasickými postavičkami Spejbla a Hurvínka. Romana od dětství ráda poslouchala kazety s nahrávkami her Miloše Kiršnera a některé dramatické postupy z nich tak trochu okoukala. Týká se to především hry „Hurvínek a lupiči“, v níž jsou dřevění komikové omylem zavřeni v noci na hradě. A jak si jistě uvědomujete, takovýchto situací si v tvorbě Bohunské-Tierai užíváme již několik let dostatek. Tato hra nebude výjimkou. A dlužno dodat, že v Hurvínkově příběhu hrály svou roli i středověké mučicí nástroje. Ale to už bychom toho na Romanu prozrazovali příliš!

autor: Radio Ivo
Spustit audio