Radio Ivo: Bitcoin lásky

25. červenec 2020
Radio Ivo na Radiu Wave

Šumava je překrásné místo jak pro klidnou dovolenou, tak pro osobní drama. Odvěký spor Národního parku Šumava s Krkonošským národním parkem se rozhodla Romana Bohunská metaforicky zvěčnit ve své nové hře. A přidala k tomu mnoho dalších společenských elementů. Vznikla výbušná směs, jejíž rozbuškou je bezmála nevinný požadavek na obnovu zábavných funkcí jednoho firemního softwaru.

Jako dva inženýři-kohouti na jednom přírodním smetišti se nám představují Ing. Jaroslav Svoboda a o dvacet let mladší Ing. Tomáš Vesecký (rozený Machuča). To, že první z nich ztělesňuje, respektive je personifikací Národního parku Šumava (se všemi jeho problémy, včetně osobních a rodinných) a druhý naopak KRNAP, je šikovně zastřeno realistickým děním a posluchač si tuto metaforickou linii nemusí ani uvědomit. Souboj institucí se totiž stal spíš jen inspirací a východiskem pro další stavbu dramatu, která se už zakládá na čistě lidských pochybeních a slabostech.

Mezi oběma muži stojí opět žena, Jarmila Kutidláková-Nejedlá, symbolicky v roli nikoho menšího než samotné Přírody. A kritickému pojetí údělu této postavy přispívá už její druhé příjmení. Romana Bohunská (ještě donedávna Bohunská-Tierai) se nás tímto ptá: Chceme opravdu přírodu, která se nedá jíst? Kterou někdo týrá? Kdo to je? Jaký typ ochrany si zaslouží? A otázka nejdůležitější: proč neustále mluvíme o přírodě jako o něčem, co nás obklopuje? Vždyť jsme přece její součástí!

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Petra Marka, Johany Ožvold, Mariana Moštíka a jejich hostů – tento podzim to budou Aňa Geislerová, Ventolin a Marek Daniel. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo se přihlaste k odběru na wave.cz/podcasty.

Romana všechny tyto otázky vtěluje do milostného i pracovního trojúhelníku těchto dvou mužů a jedné ženy. Vše je navíc umocněno motivem spojení s mafií a dvěma italskými nesmiřitelnými zločinnými rodinnými klany. Zpátky do Čech nás ovšem zavádí již úvodním historickým citátem z doby krále Jiřího o nutnosti kvalitního daňového systému. Co to před námi Bohunská tentokrát rozvíjí za tematický vějíř? K tomu se přidává i téma soužití s handicapovaným, přitom „nevycepovaným“ mužem. Toto vše, převedeno na sexuální vztahy, působí jako společenská nášlapná mina.

Autorka má navíc lehce ztíženou pozici, neboť před dvěma měsíci musela čelit kritice, že ve hře Pačule došlo k nekonsensuálnímu pohlavnímu styku, aniž by to mělo jakýkoli morální důsledek pro postavu muže-násilníka. To vyřešila tím, že na žádost Rady Českého rozhlasu zařadila hned do následující hry Pojďme spolu prostě spát pro vyvážení postavu ženy – sexuální predátorky. Ovšem ostražitost je nyní logicky velká na všech stranách a Romana obdržela doporučení, aby její (především ženské) hrdinky vybavila vyšší sociální i reálnou inteligencí. Nezbývá tedy než si poslechnout tento záznam z pražského Studia Hrdinů a zjistit, jak se jí to podařilo.

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 6. 10. 2020 s hostem Aňou Geislerovou! Začneme od 19 hodin ve Studiu 1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Tak dorazte včas!

autor: Radio Ivo
Spustit audio