Radio Ivo feat. James Cole: Trampoty Míly Krabicy

31. prosinec 2019
Radio Ivo na Radiu Wave

Silvestrovské vydání Radia Ivo bylo, přirozeně jako každý mediální zábavný pořad, natočeno už v předstihu, a to 30. září v Kasárnách Karlín v rámci Podcast Session Radia Wave. No a co? Myslíte, že odvázat se má člověk jen jednou za rok?

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka, Mariana Moštíka a tentokrát i Jamese Colea. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00.

Předem omluva za jednu chybu: nedopatřením redakčního šotka se nám část doprovodného textu k tomuto silvestrovskému pořadu dostala již do textu minulé hry Veseckého taška. Šlo o informaci popisující kauzu „rebelujícího“ Mariana Moštíka, který se na protest proti účasti Roberta Mikluše údajně nezúčastnil nahrávání hry. Tato část byla plánována jako drobná silvestrovská mystifikace. Bohužel hrou náhod se ocitla v minulém textu, za což se omlouváme nejen vám, posluchačům, které jsme mystifikovali v jiný den, ale především Marianu Moštíkovi, jemuž týdenní existence této zprávy ve veřejném prostoru způsobila komplikace. Nedorozumění je již naštěstí zažehnáno a vedení rozhlasu se s hercem domluvilo na mimosoudním vyrovnání a náhradě škod z ušlých zisků v důsledku rozvázání několika pracovních smluv třetími stranami. Nyní už zde tedy máme Mariana opět v plné síle jeho specifického melancholického projevu. A v roli řidiče autobusu jej bude potřebovat!

Bohužel ovšem musíme zároveň oznámit, že ta část minulého textu týkající se obvinění Romany Bohunské ze zneužití úlohy lektorky středoškolského divadelního workshopu už silvestrovským šprýmem nebyla a věcí se v tuto chvíli zabývají orgány činné v trestním řízení a etická komise pro střední školy.

Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo na Spotify.

A nyní už k nové hře: Příběh o zájezdu Olomoučanů do balkánského Primoštenu se velmi záhy promění v psychologický portrét traumatizovaného Miloslava a jeho manželky Evelíny. Psychické břemeno, které se obvykle táhne až do dětství, je něco, s čím Romana už umí zacházet. A pravděpodobně do svého nového textu neopomněla vložit i několik motivů ze své aktuální životní situace, inspirovaných mimo jiné dětskými zážitky jejího nového spolupracovníka Šimona Houšky, toho času vyšetřovaného jako možné oběti Romanina působení. Houška Bohunskou ovšem brání a odmítá spojitost jeho amatérského Rádia Díra s jakýmkoli neetickým počínáním kohokoli. Výpověď je ovšem v rámci jeho nezletilosti chápána bohužel nikoli jako podpůrně svědecká, ale automaticky jako výpověď poškozeného.

A takový je právě i Miloslav, titulní hrdina, ztvárněný živelným rapperem Jamesem Colem, který se ve svém autentickém hereckém projevu netají svou inspirací oblíbenými díly moderní audiovize, jako například seriálem Twin Peaks. A to je vždycky dobré.

Jak může frustrovaný silák narušit zájezd? Lehce! Stačí, když zapojí všechny své schopnosti. A vypojí mozek. Více už v záznamu silvestrovského Radia Ivo s Jamesem Colem…

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo 28. ledna 2020. Začneme od 19 hodin ve Studiu 2 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Teda studio je velké, ale židlí je jen 50. Proto přijďte včas.

autor: Radio Ivo
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.