Radio Ivo feat. Robert Mikluš: Veseckého taška

28. prosinec 2019
Radio Ivo na Radiu Wave

Požadavek vedení Českého rozhlasu ohledně osvěžení hereckého souboru Radia Ivo slavnějšími herci je neúprosný. Tentokrát jej ovšem neakceptoval Marian Moštík a protestně se nezúčastnil natáčení nové hry s hostem Robertem Miklušem. Hrozí mu za to pracovněprávní postih z důvodu nedodržení dlouhodobé smlouvy.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka a dnes i Roberta Mikluše. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Tento měsíc navíc bonusově vysíláme na silvestra hru s hostujícím Jamesem Colem.

Do stolu kupodivu neudeřil „odbojný“ Petr Marek, ale jeho klidný kolega z Havířova. Moštík dále kritizoval i Markův laxní postoj k věci jakožto předsedy odborové organizace Českého rozhlasu. Ten se k tomu vyjádřil takto: „Nehažme, prosím, Boba do jednoho pytle s vyhaslými celebritami. Bob se naopak nachází v jiném pytli. Je to pytel dobrého herectví a velkého srdce.“ Johana Ožvold souhlasí a na svém facebooku napsala: „Mariane, nešil!“ Tímto jednoduchým apelem zřejmě reagovala na Moštíkovo obvinění z jeho twitteru „Marek to na mě šil už dlouho!“, doplněné sarkasticky užitými fotografiemi se sadou jehel. Proti tomu se ohradil Marek skrz své internetové stránky www.petrmarekherecpredseda.com slovy o tom, že Moštík je podle něj pouhým prostředníkem širšího boje zájmových skupin mezi herci s nižší platovou sazbou. A k textu připojuje fotografii vlastního prostředníku s přimalovanýma „očima“ a „dresem“ nesoucím jméno Marian a číslo 09. Což je platová třída, v níž se pohybuje právě Moštík. Bojkot natáčení ovšem herci nikdy nic dobrého nepřinese, stejně jako jakákoli absence kohokoli v práci. A konflikt s předsedou odborů tomu nejspíš nepřidá.

Romana Bohunská se drží stranou sporu, a to už proto, že řeší závažnější obvinění ze zneužití svého postavení lektorky údajného workshopu pro středoškolskou hereckou skupinu. Ano, jedná se o „Rádio Díra“ Šimona Houšky (16). Víc informací ovšem zatím nemáme, takže o tom příště.

Nyní už k nové hře. Jak jste jistě nepřehlédli, do jejího názvu se poprvé dostalo příjmení obvyklé negativní postavy, šedé eminence většiny příběhů Romany Bohunské – Ing. Veseckého. A aby toho nebylo málo, ozval se opět český podnikatel jmenovec, žijící v současné době na ostrově Reunion, a to přímo s žalobou za poškozování dobrého jména. Věc se jal navíc prošetřovat investigativní novinář Petr Kasl a našel v textech Romaniných her zajímavou skládačku indicií vedoucích k někdejší aféře firmy Stavex, která je již 15 let v insolvenci. Na přímý dotaz tisku Bohunská neodpověděla, zato bleskurychle vydala vlastním nákladem brožovanou sbírku poezie s názvem Všechno je to tak.

Skrývá Romana něco mnohem většího než jen zneužívání mladých ochotníků? Snaží se nám něco naznačit už celá léta? Má onen okrajový sadomasochistický motiv v rekreačním středisku, používaném i jako dětský tábor, v nové hře i nějaký jiný význam než pouze pobavit? Nějak se to před Vánoci nakupilo.

Jsou schopni bývalí vedoucí dětského tábora vydržet bez své závislosti na braní stopařů? Asi ne, když je o tom tahle hra! Vánoční nákup kulminuje! Poslechněte si hru natočenou v kině Evald v rámci festivalu 3KINO.

Premiérové díly Radia Ivo slýcháte na Radiu Wave každou poslední sobotu v měsíci od 20 hodin, všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo na Spotify.

autor: Radio Ivo
Spustit audio