Radio Ivo: Poslední kaizen

28. září 2019
Radio Ivo na Radiu Wave

Český rozhlas stálé splácí jeden ze svých dluhů vůči Romaně Bohunské a uvádí další dosud nezveřejněnou hru, tentokrát z listopadu 2018! Posluchači se ptají, zda je všechno v pořádku, zda celý tým Radia Ivo žije či zda se jedná pouze o zaplácnutí času dovolených. Máme totiž ověřené informace, že minimálně Petr Marek se touto dobou pohybuje (a občas nepohybuje) v Chorvatsku.

Radio Ivo je přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna a zpět do rozhlasu bez jakékoli transformace, pouze s možností vidět její vznik bez přípravy. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu performerů Johany Ožvold, Petra Marka a Mariana Moštíka. Záznam nové rozhlasové hry vysíláme vždy poslední sobotu v měsíci od 20:00. Všechny si je můžete pustit na wave.cz/radioivo nebo na Spotify.

Spekulanti jsou ostražitější: vědomí nedávného konfliktu v souboru, pramenícího z odborové činnosti Petra Marka, je vede k myšlenkám, zda letní uvádění zimních her nemá počátek v jakémsi cenzurním zásahu právě ze zimy 2018. Ale koneckonců: i kdyby obě verze byly pravdivé, máme tu prostě další novou starou hru, kterou jste ještě neslyšeli. A i z toho důvodu je v závěru autorka podepsána ještě celým manželským jménem, které již nyní opět neužívá.

A tak tu máme příběh nevyrovnané Heleny, jejího strýce Pepy a šéfa bývalé nízkoprahové televizní stanice Milana, jejichž setkání osudově ovlivní jejich další životy. Romaniny oblíbené motivy se nezapřou: submisivní žena, co touží po normálním povolání a nenormálním nadřízeném, její nadstandardní ochranitel z rodinného kruhu a samozřejmě rádoby-konsensuální nekňuba v manažerské funkci. Opět latentně přítomné téma (kýženého) bossingu je tentokrát omluveno inspirací skutečnou událostí na pražské FAMU, kterou v listopadu 2018 projednával Akademický senát, jehož členem Petr Marek je. Čili odtud vane část větrů.

Čtěte také

Kritické hlasy zástupců Českého rozhlasu zvažují, zda se zde u Petra Marka nejedná o střet zájmů mezi hercem, senátorem a odborářem. Situace se nadále řeší a budeme informovat o vývoji. Kritikové dále označili za pro možné spory v tvůrčím týmu patologický sudý počet jeho členů. Rada Českého rozhlasu tedy vyzvala Romanu Bohunskou, aby příští text připravila pro o jednu nebo tři osoby početnější herecký soubor. Na dotaz „Proč ne o dvě?“ Romaně odpověděla: „Protože to by bylo zase sudé.“

Zároveň vedení rozhlasu doporučilo, aby tito noví herci byli spíše veřejně známé tváře s jasným kreditem morálky i popularity. A jako první takovouto osobnost navrhlo Michala Suchánka. Na to reagoval Petr Marek na svém instagramu fotografií z chorvatského pobřeží v tričku s nápisem „Nýmand“. Není ovšem jasné, zda tím myslel jmenovaného herce se statusem celebrity, nebo sebe. Uvidíme tedy, jak se situace vyvine.

Na závěr jedna zajímavost ze samotného děje této nové starší hry: Raritním momentem vyprávění je přítomnost (v čase příběhu v místě dění nepřítomné) postavy jménem Romana Bohunská! Ta v sobě nese tajemství související s ještě tajemnějším Veseckým! Dozvíme se tedy konečně, co to zase ten kujón vyvedl?

Hra byla nahrána v brněnské kavárně PRAHA / Fórum pro architekturu a média. Osvědčí se tudíž znovu osvědčená rovnice dva muži + jedna žena = happy end?

Přijďte na natáčení další improvizované hry Radia Ivo s hostem Michalem Suchánkem! 1. října 2019 začneme od 19 hodin ve Studiu S1 Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v Praze. Vstup je zdarma a bez rezervací, kapacita studia je ale omezená. Přijďte včas!

autor: Radio Ivo
Spustit audio