Radio Wave z Ji.hlavy: Rozhovory o hranicích polyamorie, síle Kamila Fily a romském partyzánovi

27. říjen 2021

Radio Wave vysílalo živě z jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Vítek Svoboda a Tereza Havlínková v DKO vyzpovídali německou režisérku filmu o polyamorii Baldachýn nebo portugalského autora dokumentu o cestě senegalského překupníka Yoon. Prostor ale dostali i čeští tvůrci. Síla je název dokumentu o Kamilu Filovi, který usedl v improvizovaném studiu vedle režiséra Martina Marečka. Svoji generační výpověď, film Jak jsem se stala partyzánkou, popsala Vera Lacková.

Jaké filmy v Jihlavě neminout? Poslechněte si záznamy rozhovorů s autory čtyř výrazných snímků letošního festivalu.

Baldachýn, Anna Caroline Arndt: Upřímně a otevřeně o polyamorii

Německá režisérka Arndt ve svém filmu sleduje vztah trojice Konstantin, Sarah a Gregor. „V tomhle vztahu funguje velmi radikální upřímnost a v průběhu natáčení jsem toho byla součástí, což bylo i pro mě docela těžké,“ dodává režisérka snímku o zkoumání hranic dlouholetých zažitých představ o lásce jako monogamním svazku.

Jak se autorky téma polyamorie osobně dotýká? „Sama s tím několik let trochu bojuju, protože se nevnímám jako úplně monogamní člověk, a zároveň jsem ve vztahu, který obsahuje dva lidi, ale chápu, že to je limitující. Je to velká zátěž pro partnera, když je tím jediným partnerem,“ tvrdí Arndt a dodává, že je to proces založený hlavně na komunikaci a upřímnosti.

Anna Caroline Arndt během vysílání Radia Wave na MFDF Jihlava

Yoon, Pedro Figueiredo Neto: Autem do Senegalu

V opakujícím se cyklu Mbaye kupuje v Portugalsku ojeté auto, naloží je zbožím k prodeji i věcmi k doručení a vydává se na 4 500 kilometrů dlouhou cestu do rodného Senegalu. Právě na této cestě jej režisér Neto doprovázel v roce 2017 a 2019. S Mbayem se seznámil na tržišti a začal se zajímat právě o jeho cestu a obchodování v západní Africe.

„Je to hodně intimní portrét, vidíme jeho rodinu, práci, která se odehrává v šedé zóně, je často v interakci s policií a ne vše je úplně legální,“ popisuje režisér důvody, proč se Mbayovi do natáčení zprvu příliš nechtělo. „Hodně věcí v tom filmu není, protože by došlo k tomu, že bychom odhalili důkazní materiál pro z velké části nelegální činnost. Naše strategie byla ukázat pouze něco a nechat diváky, aby si to poskládali jako kousky skládačky,“ říká režisér.

Pedro Figueiredo během vysílání Radia Wave na MFDF Jihlava

Síla, Martin Mareček: Kamil Fila řeší, co je to síla

Co v dnešním světě znamená síla, jaké má kvality a vrstvy, jaké jsou v ní ukryté stereotypy? To zkoumá režisér Martin Mareček ve filmu Síla, který má na jihlavském festivalu premiéru.

Síla je časosběrný dokument, který během pěti let sledoval život filmového kritika Kamila Fily. Sám hlavní protagonista označuje snímek slovem antifacebookový. „Na Facebooku máte to nejlepší ze sebe, a tady jsou věci, které na sociální síti neuvidíte,“ komentuje svou velmi osobní filmovou zpověď, která mimo jiné řeší i životní krizi na prahu středního věku a kontrolu nad vlastním životem.

Martin Mareček a Kamil Fila

Jak jsem se stala partyzánkou, Vera Lacková a Jan Bodnár: Po stopách romských hrdinů

Snímek vypráví o putování po paměti režisérčina pradědečka. „Začala jsem si uvědomovat, jak málo toho víme například o romském holokaustu, jak je v paměti potlačován stejně jako příběhy romských partyzánů, o kterých se nemluví, vysvětluje režisérka Vera Lacková, proč se rozhodla vyprávět příběhy romských partyzánů slovenského odboje a natočit společně s producentem Janem Bodnárem film nejen o romské identitě.

„Pro nás je důležité nabídnout Romům pozitivní identifikační vzory a ukázat, že to nebyly vždy jen oběti, ale i hrdinové,“ říká Bodnár.

Vera Lacková Jan Bodnár

Dokumenty o romském partyzánovi, síle Kamila Fily a složitosti a hranicích polyamorního vztahu. Poslechněte si záznam živého vysílání Radia Wave z jihlavského festivalu dokumentárních filmů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka