Radkin Honzák v Diagnóze F: Lidé nejsou zvyklí s lékařem mluvit o svém osobním životě

25. únor 2016

Setkání s psychiatrem Radkinem Honzákem je pro mě vždycky svátkem. Mluví obyčejnými slovy o důležitých věcech. Třeba o tom, jak se stresem a negativními emocemi dostáváme do nemocí a do nemocnic.

O psychosomatické, resp. celostní medicíně se mluví stále více a je to dobře. Kromě toho, že může být pro mnohé pacienty cestou k úzdravě, jde i o ekonomicky výhodnou cestu – např. zavedení psychosomatických ambulancí v bývalém východním Německu ušetřilo během pár let po jejich otevření trojnásobek vložených finančních prostředků. U nás je psychosomatická medicína nedávno oficiálně uznaným lékařským oborem. Celostní pohled na nemoc ale není ničím novým. Jen jej lékaři nepraktikují tak často, jak by bylo užitečné.

Bylo by však pošetilé z tohoto stavu obviňovat pouze lékaře. Není to zdaleka jen o jejich neochotě, ale také o nedostatku času, který na pacienta mají, a zároveň o tom, že pacienti nejsou zvyklí svému lékaři odpovídat na otázky příliš osobního charakteru. „Když přichází člověk s bolestí žaludku, je běžné do něj strčit všelijaké sondy a dát nějaké prášky, ale není běžné, aby se ho lékař ptal na životní situaci, jak mu to klape ve vztahu a tak podobně,“ říká psychiatr Radkin Honzák v rozhovoru Diagnózy F. „Ačkoliv tedy právě gastroenterologové jsou lékaři, kteří celostní pohled užívají velmi často,“ dodává.

Souvislost stresu, neuspořádaného osobního života a nevyváženého životního stylu se vznikem nemocí je dnes asi každému jasná. O tom, jak konkrétně naše tělo funguje ve stresových situacích a jak se kvůli tomu stává zranitelnější a náchylnější k onemocnění, mluvil Radkin Honzák v Diagnóze F i v dalším „diagnostickém“ videu.

 
Jak snadné je dostat se vlastní blbostí do nemocnice?

Souvislost mezi stresem a onemocněním je známá. Psychiatr Radkin Honzák vysvětluje, jak snadné je dostat se vlastní blbostí do nemoci a do nemocnice. Proč je u nás tak zažitý model „Doktore, nesu vám nemoc, dejte mi prášek a opravte mě“? Co nám může přinést psychosomatická (celostní) medicína? A je další potřebný krok k úzdravě na straně lékařů nebo pacientů? O tom bude dnešní Diagnóza F s psychiatrem Radkinem Honzákem. Laďte Radio Wave od 17 hodin.

Posted by Diagnóza F on Thursday, February 25, 2016

Literatura:
Hopf, H.: Když děti často stůňou
Morschitzky, H., Sator, S.: Když duše mluví řečí těla

Odkazy:
Časopis Psychosom http://www.psychosom.cz/
Psychologie.cz http://www.psychologie.cz

03577289.jpeg

Respondenti výzkumu Proceeding of the National Academy of Sciences (USA) měli za úkol teplými a studenými barvami vyznačit aktivované, resp. deaktivované části jejich těla v okamžiku prožívání různých emocí. Při dlouhodobém prožívání těchto emocí lze pak nacházet souvislosti s tělesnými onemocněními v daných oblastech.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.