Rakvičky Ireny Douskové ukazují osmdesátkové Československo z okénka projíždějícího auta

30. květen 2018
Liberatura

Románová road movie z roku 1985, to jsou Rakvičky Ireny Douskové. Dvacetiletá Róza vyráží autostopem za Ostravákem, cestou napravuje vztahy se svou vlastní sestrou a ze svých řidičů jako by tvořila sociologickou sondu do posledních let komunistického Československa.

„Stopaře jsem nikdy nevzala, protože nemám auto a neřídím,“ přiznává Irena Dousková, spisovatelka, která se proslavila zejména knihou Hrdý Budžes. Rakvičky patří mezi knihy, které si musíte vzít na letošní dovolenou, zvlášť jestli se ještě zkoušíte přepravovat stopem. „Stopování jsme si užili fakt hodně. Spíš než kvůli touze po dobrodružství jsme chtěli ušetřit peníze,“ vzpomíná Dousková a dodává, že jí baví rekonstruovat onu dobu. „Je to pro mě důležité, promítá se to nějak i do současnosti.“

Obraz doby, kdy se ještě vůbec nevědělo, že komunistická éra brzo skončí, Dousková tvoří za pomoci postav. Sympatických veksláků, upocených strýců v polokošilích, hodných dědečků, kteří po pár štamprlích radí svému synovi, že disidenti se musí věšet.

Rakvičky jsou humorné i bolestné, je to kniha, která umí kreslit obraz doby, ale i budovat pevné vztahy mezi čtenářem a postavami Rózy a její desetileté nevlastní sestry Petry, která jako by byla víc nad věcí než její dospělá sourozenkyně. Poslechněte si Liberaturu s Irenou Douskovou o stopování, psaní dopisů a epistolárních románů, ale i o tom, jak se překračuje Budžesův stín.

 

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.