Ráno Ve střehu o Bodies

23. květen 2007

Výstava Bodies The Exhibition začala v pražské Lucerně 5. května. U veřejnosti vzbudila tato kontroverzní expozice spoustu rozporuplných reakcí. Vystavována jsou totiž skutečná lidská těla, která jsou ošetřena a stabilizována speciální konzervační metodou nazývanou polymerová ochrana. Celé středeční ráno Ve střehu jsme věnovali tomuto tématu. POSLECHNĚTE SI: Názory pro i proti výstavě

Výstava má své odpůrce i zastánce. Organizátoři tvrdí, že má mít především edukativní význam. Jiní ji považují za neetickou nebo dokonce nechutnou. Více se dovíte z následujícího příspěvku:

Vystavovat skutečná mrtvá těla lidí budí rozpaky, a to především v církevních kruzích. Řada umělců se také pře o to, zda má výstava vůbec nějaký umělecký rozměr.

Tohle byly názory celé řady odborníků z řad lékařů, umělců i duchovních. Oslovili jsme i vy vás. Co by vás vedlo k tomu, abyste výstavu navštívili?

Někteří z vás o výstavu příliš velký zájem nejeví. Třeba kvůli tomu, že jim expozice připadá nechutná. Jiní v ní spatřují pouze komerční záležitost. Naopak někteří návštěvníci odkazují k určitému vzdělávacímu potencionálu. Láká vás výstava Bodies The Exhibition?

00540269.jpeg

Vystavovaná těla jsou ošetřena a stabilizována speciální konzervační metodou nazývanou polymerová ochrana. Jde o proces, který je založen na balzamování lidských těl. Z tkání se odstraní díky acetonu voda a poté se pomocí vakuové techniky tělo naimpregnuje. Prostory ve tkáních se vyplní tekutou silikonovou gumou. Posledním krokem je tzv. polymerace. O té nám více prozradil medik 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy - Rastislav Cukran.

Výstava Bodies The Exhibition vzbuzuje obdiv, zároveň ale vyvolává negativní ohlasy. V médiích se k výstavě vyjadřoval i sociolog, filosof a prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík. Ten kontroverzní expozici z principu nenavštívil a tvrdí, že výstava popírá svobodu a lidskou důstojnost. Domnívá se, že jde spíše o byznys a senzaci než o umělecké či vědecké dílo. Podobný názor má také farář z Římskokatolické farnosti u kostela Narození Panny Marie v Praze - Alberto Giralda Cid.

Biskup Václav Malý zastává názor, že pro tyto účely by se měly raději používat umělé modely.

Ani Petr Příhoda z ústavu lékařské etiky a humanitárních základů medicíny zrovna nepatří k zastáncům této výstavy. Podle něj expozice znevažuje majestát smrti a vzhledem k tomu, že ji vidělo více jak 16 milionů lidí po celém světě, nemá ani vědecký ani vzdělávací význam. Moderní člověk prý více touží po senzaci než po poznání. Pozitivní názory zastávají zejména organizátoři Bodies The Exhibition. Ti tvrdí, že jde skutečně o jedinečnou příležitost, jak se můžeme leccos o našem těle dozvědět. Zajímavé jsou i názory veřejnosti:

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio