Rebelové bez příčiny. Jak vypadá obraz punkové subkultury na stříbrném plátně?

19. březen 2021

Pokusit se věrohodně zobrazit život nějaké subkultury bývá dost často pěkný oříšek. Výjimkou není ani ta punková a filmů, v nichž vystupují osoby v nepadnoucích křivácích a soundtrack nestojí za nic, je dost. Posádka Špíny se rozhodla prokormidlovat těmi tituly, u nichž tvůrci v této snaze nešlápli úplně vedle a výsledek tak nevychází jako naprostá karikatura. Servírujeme vám první dávku rozčarování ze světa i vlastní nejisté budoucnosti!

„Z tohohle pokoje už nikdy nebude hrát hlasitá hudba!“ rozeřve se otec hlavního hrdiny Slobodana z filmu Dečko koji obeća, který začátkem 80. let natočil v bývalé Jugoslávii Miloš Radivojević. Slobodan vypne kazeťák a posléze vytne otci brutální políček. Odchází z domu a pouští se na cestu za vlastní svobodou v touze vyvázat se z pout rodiny, školy i společnosti. Kromě proniknutí do bělehradské nezávislé scény a založení vlastní kapely ji ovšem lemuje často i jeho bezohlednost.

Facka odstartuje i příběh nízkorozpočtové devadesátkové road movie Half-cocked režisérky Suki Hawley. V ní se čtveřice teenagerů, hraná post-hardcorovou skupinou Rodan, vydává v ukradené dodávce po Americe. Předstírají, že jsou kapelou Truckstop, aby získali peníze na benzín. Cílem je totiž zůstat co nejdéle na cestě a uniknout nudě a deziluzi amerického maloměsta.

Touha po svobodě v kulisách nejistého světa a svazujícího systému je pro většinu punkově laděných filmů společná. Podobnou tíhu, jakou zažívá Slobodan i Truckstop, cítí i anarchista Stevo ze snímku SLC Punk!, odehrávajícího se v paranoidní reagonovské éře Spojených států, který svým rodičům s klidem řekne „jděte do háje“. A podobně je to ve filmu o ruském mladíku Danilovi, který se snaží v Petrohradě vyhledat svého příbuzného v devadesátkovém filmu Bratr.   

Proč musel hlavní hrdina filmu Bratr nastoupit cestu nájemného zabijáka a co si pouští pořád dokola ve svém discmanu? V jakém filmu se objeví Ian Svenonius a kompletní The Make-Up? Jak se dala dohromady kapela The Feminists z belgického snímku Ex-drummer? Existuje vyvražďovací horor s punkovou kapelou v hlavní roli? A jak se k nám zatoulal Ro(c)k podvraťáků? Poslechněte si celý díl Špíny a přijdete tomu na kloub!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.