Renesance zářících trubek. „Neony se vrací. Krásná je na nich ruční výroba,“ říká výtvarník Škapa

10. říjen 2018

Prahu už brzy zase rozzáří Signal Festival. Mezi 11. a 14. říjnem můžeme v rámci festivalu světla vidět i instalaci výtvarníka Michala Škapy, který v žižkovském Atriu vystavil dvě díla – Zjevení a Vlajku. „Je to stavba z neonových trubic. Svoji tvorbu kombinuju s neony asi pět let,“ říká v rozhovoru pro Radio Wave. Jak se čtyřicetiletý writer zamiloval do neonu?

Objekt s názvem Zjevení znázorňuje lidskou postavu. „Je vysoká 178 centimetrů, udělal jsem to ve svojí velikosti,“ směje se Škapa a dodává, že je neonový člověk upevněný na deskách z plexiskla. „Bylo to technologicky náročný, připravoval jsem to zhruba dva až tři měsíce,“ vypráví tradičně streetartový umělec, který na pražském Žižkově reaguje druhým objektem, Vlajkou, na 100. výročí republiky. „To místo má za sebou obrovskou a dlouhou historii, byl tam i rozsáhlý morový hřbitov. I obsahem obou instalací jsem chtěl připomenout duchovno toho místa,“ mluví Škapa o zrekonstruované barokní kapli.

Fascinace neony začala u úspěšného výtvarníka, když Česko reprezentoval na EXPO 2010 v Portugalsku. „Jsou tam hodně tradiční a obchody a místa zůstávají pořád na stejným místě. Díky tomu tam tu technologii hojně používají. Pak jsem viděl neony různě po světě a všímal jsem si těch v Praze,“ vypráví. „Na téhle technologii se mi hrozně moc líbí, že i když už je tady tak dlouho, zůstává téměř nezměněná. Je to pořád ruční práce, neonáři nahřívají a ohýbají ty trubice nad ohněm. Neproměnilo se to ve strojovou výrobu, pořád to má kouzlo, je to hmatatelný. I ty malý nepřesnosti v ohybech na tom jsou hrozně zajímavý,“ myslí si Škapa. Neony z vývěsních štítů sice mizí a nové se příliš neobjevují, podle writera jsme ale svědky malé neonové renesance. „Na štítech obchodů už není tolik používaný, ale v interiéru se to začíná docela vracet. Doufám, že to bude zase na vzestupu,“ říká.

Proč neony mizí z ulic měst? Týká se to i zahraničí? A kde najdeme v Česku nejkrásnější neony? Poslechněte si celý rozhovor s Michalem Škapou.

autor: vis
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.