Kolik má být doma stupňů, vlhkosti a vonných svíček? Tentokrát o kvalitě vnitřního prostředí
I v inteligentní budově si chceme otevřít okno. Proč vlastně? Kvalitní prostředí totiž neznamená jen správnou teplotu. „Musíme se tam cítit dobře,“ říká profesor Karel Kabele.
Jak poznáme, jestli máme doma správnou teplotu a vlhkost? Není to tak jednoduché, na vlhkost totiž nemá lidské tělo čidlo. „Člověk vnímá teplotu a vlhkost dohromady,“ vysvětluje profesor Karel Kabele. Je tedy nutné pracovat s oběma. A kolik je správně?
Další součástí vnitřního prostředí jsou chemické látky. Vycházejí z nábytku, z koberce, vlastně všeho. Týká se to i přírodních materiálů, například dřeva, které je zpravidla natřené či namořené. „Nátěrové hmoty jsou významným zdrojem látek, které se uvolňují do vzduchu,“ říká Karel Kabele. „Pokud je ovšem dřevo zcela přírodní, zase může být zdrojem plísní, hub a dalších látek, které tvoří mikrobiologické znečištění.“ Člověk si tedy úplně nevybere. I o tom jsme si povídali v Bourání.
Dnešní budovy jsou stále lépe izolované a neprodyšné. „Dnešní budova má na sobě celý rok tlustý kožich,“ říká Karel Kabele. Znamená to, že je teď větší problém jak chladit a větrat než jak topit. Profesor Karel Kabele pracuje jako vedoucí katedry TZB (technického zařízení budov) na stavební fakultě Českého vysokého učení technického a zabývá se nejnovějšími trendy. Co se naučil o regulaci budov od své roubenky?
Jaké budou inteligentní budovy budoucnosti? Možná budou reagovat na teplotu lidského těla.
Související
-
Co je důležité pro dobrý byt? A co ho zabije? Se Schwestern o interiérech a sesterství
Spaní na patře ano či ne? Home office v obýváku? Sestry Monika Cihlářová a Iveta Šalamounová aka studio Schwestern navrhly úpravy ve více než třiceti bytech.
-
Fialová s panelákovou zelenou? Nebojte se barev v interiéru. Slovenský ateliér Grau se také nebojí
Andrej Oláh a Filip Marčák vedou v Bratislavě studio Grau, které navrhlo řadu kaváren a restaurací. Nejnovější je Bárik, který se možná stane novým kávovým spotem.
-
Špatně vymyšlená kuchyň dokáže zkomplikovat život. Jaké jsou další zkušenosti designérky interiérů?
Andrea Kroupová navrhuje interiéry bytů, kaváren, obchodů. Mluvíme o tom, co je důležité, co „frčí“ a jak to s trendy nepřehnat.
Více z pořadu
Mohlo by vás zajímat
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.