Restrukturovaný oděv, reflexní haute couture a boty z 3D tisku

18. listopad 2013

Se švédskou designérkou Ninnou Berger jsme natáčeli o restrukturovaných oděvech, které beze zbytku recyklují secondhandový materiál. O 3D tisku bot v Česku a Číně jsme mluvili s designérkou Pavlou Podsedníkovou, která obula nejnovější kolekci Reflexe Liběny Rochové. Představujeme nový web, který chce podporovat lokální módní průmysl a návrháře, Fashion Map. Sledujeme vývoj výuky fashion marketingu na FSV UK.

Recyklace jako umění a oděv
Fashion statement Ninny Berger zní: „Kupujte jen second hand. Protože v second handu se setkáte s ohromným množstvím stylů a musíte se více zamýšlet nad tím, kdo jste a co vlastně chcete. Je to mnohem kreativnější než jít do obchodu a zařadit se do jednoho z hotových neosobních looků.“ Ukázky její práce, které zaštiťuje značka Restructional Clothing, jsou od minulého týdne součástí třetího dílu série na pomezí módy a výtvarného umění Cut Club v galerii A.M. 180 http://on.fb.me/17Z0gH0. Ninna pracuje výhradně s černými oděvy ze second handů, které rozstříhá na obdélníkové a čtvercové díly a systematicky přepracuje do nových oděvů tak, aby nezbyl žádný odpad. Na Cut Club jsou mimo jiné šaty z nejmenších odstřižků látky a švů, které drží pohromadě prošitím kilometrem nitě, bunda ušitá výhradně z pasovek kalhot nebo šaty poskládané z mnoha malých čtverců a obdélníků. Poslechněte si rozhovor s Ninnou Berger.

Ninna Berger patří k okruhu umělců kolem kapel Tar Feathers a Quiltland. Spojilo je studium na stockholmské škole užitého umění. V rámci Cut Club je prvním zahraničním hostem. První díl představil oděvy, doplňky, šperky a obuv Esha, studentky designu obuvi na zlínské UTB. Druhý patřil průřezu expresivní oděvní tvorbou návrhářky Hany Frišonsové (SUUS). Na dalších dílech můžeme mimo jiné očekávat varšavskou značku Ima Mad.

RESTRUCTIONAL BATH from Ninna Berger on Vimeo.

Hned několik českých designérek uvedlo tento podzim kolekci z funkčních materiálů: na Prague Fashion Weekend to byla Iva Burkertová (ODIVI) a na Designbloku Monika Drápalová a Liběna Rochová. Výrazným prvkem kolekce ODIVI jsou tisky pivoněk, které odkazují k názvu zimní linie: „když na Tebe sněží, neznamená, že jinde nekvetou“. Funkční materiály jsou kombinované s hedvábím a šifonem, šaty jsou variabilní, využitelné k dennímu i večernímu nošení. Více si o kolekci poslechněte tady. Monika Drápalová vytvořila pánskou a dámskou řadu pro ty, kteří jezdí do práce na kole a díky variabilitě a elegantním střihům oděvů se nemusí převlékat. Několika tahy promění praktickou větrovku v batoh, dlouhé šaty nebo extravagantní sáčko s vlečkou. Více si o kolekci z funkčních a reflexních materiálů, která vyhrála cenu šéfredaktorů, poslechněte tady. Liběna Rochová se rozhodla posunout lesklé a funkční materiály mimo pro ně obvyklou oblast sportovních a pracovních oděvů. V rámci kolekce Reflexe na podzim a zimu příštího roku vytvořila tři linie elegantních večerních šatů: z haute couture látek se speciálním zrcadlovým nátěrem, z oboustranného dvoubarevného polyesteru, který potkáte v aktuálních sportovních kolekcích velkých světových značek, a z materiálu, který kombinuje vytkávanou organzu s reflexními aplikacemi. Zblízka si je můžete prohlédnout od 2. 12. do 7. 12., vždy od 14 do 20 hodin ve studiu LR.

03008827.jpeg

Boty, které si stáhnete z internetu a vytisknete podle scanu vlastního chodidla na 3D tiskárně. Taková byla diplomka Pavly Podsedníkové s názvem Instant Shoe, se kterou před rokem ukončila studium v ateliéru vedeném právě Liběnou Rochovou na UMPRUM. Rozhovor z té doby si poslechněte tady. Rozjezd reálného fungování Instant Shoe se ukázal jako finančně velmi náročný. Pavla na chvíli obuv úplně opustila a zkoušela rozjet značku dětské módy. Vedoucí ateliéru ale měla její diplomku pořád v hlavě, a když začala pracovat na kolekci Reflexe, rozhodla se ji oslovit ke spolupráci. Pro 3D tisk několika upravených verzí instantních bot se podařilo sehnat sponzora (Stratasys) a vytiskly se na Technické univerzitě v Liberci. S kolekcí je kromě futuristických tvarů propojuje i reflexní nátěr.

Vzniká mapa lokální české a slovenské módy
Možná jste byli zvyklí sledovat aktuální dění na české výtvarné scéně na webu artmap.cz. Nově pro vás vzniká i fashion varianta zaměřená na podporu lokální módní tvorby a průmyslu v Česku a na Slovensku. Fashionmap.cz dává dohromady tým kolem Katariny Král (PBL, Czech Labels & Friends, Mona) a Silvie Kozoňové. Najdete na něm info o aktuálních událostech, profily návrhářů a obchodů, fotoreporty z akcí nebo rozhovory s designéry a dalšími insidery módního světa. Více se o Fashion Map dozvíte z rozhovoru, který s Katarínou a Silvií natočila Ema Janáčková.

Na FSV UK se začíná učit marketing módy

V Česku je čím dál tím víc platforem, které prezentují domácí autorskou módu, skoro nikdo ji ale nedokáže prodat. Jeden jarní a tři podzimní týdny módy, samostatné přehlídkové události a talentové soutěže, prodejní výstavy, weby, blogy. Zdá se, že podpora našich návrhářů je více než dostatečná a že se jim musí dobře dařit. Zatím to tak ale není, protože se nedaří rozjet poslední a naprosto nutný článek řetězce módního byznysu – na prezentaci musí navázat prodej. Návrháři se finančně vyčerpávají vytvořením kolekcí a zaplacením drahých přehlídek na nejprestižnějších akcích. Investice se ale vrátí jen největším a nejznámějším jménům, od kterých už roky nakupuje stále stejná a poměrně úzká klientela. Noví návrháři často až příliš pozdě zjišťují, že se sami neumí prodat a nevědí, na koho se obrátit, aby jim v tomto ohledu pomohl. Tato situace inspirovala vznik projektu Creative Fashion Marketing, který před rokem založila Viola Fetisová a o kterém jsme vás již informovali. Creative Fashion Marketing propojuje návrháře z UMPRUM a studenty marketingové komunikace z FSV UK. Projekt se v součastnosti rozšiřuje a nabízí odborné přednášky o fashion business, které vede Kamila Boudová. Na úvodní přednášce natáčela Ema Janáčková.


Playlist:

Vellico – Pennines (uns.)
Teedra Moses – Be Your Girl (Maybach Music Group)
Dre Green & The GTW – Neymar Night (uns.)
GEMS – Ephemera (uns.)
Tar Feathers – Tada (Release The Bats)
Quiltland – Days (Astro:Dynamics)
Eliphino – More Than Me (Somethink Sounds)
Shocking Pinks – Not Gambling (Stars & Letters Records)

Spustit audio