RIP DJ Rashad. Kewu a Steady vzpomínají na chicagskou legendu

28. duben 2023

DJ Rashad byl průkopníkem žánru footwork/juke – populárního subbasového žánru z 90. let, který zjednodušeně vznikl zrychlením ghetto housu. Ghetto house se tradičně pohybuje někde mezi 135–145 BPM, zatímco footwork/juke se pohybuje od 155 BPM výše. Mnozí posluchači přirovnávají footwork/juke k subžánrům drum’n’bassu, ale i přes jisté si podobnosti tomu tak rozhodně není.

Velmi populární byly také samply, kterých se v Chicagu usazený DJ Rashad samozřejmě vůbec nebál. Mnohdy zakládal celé melodické stopy na vypůjčených melodiích jiných tracků. Konkrétními příklady jsou tracky Welcome to the Chi, který sampluje hit single Ni**as in Paris (od Kanye Westa a Jay-Zho) nebo track Tony Montana, který sampluje stejnojmennou skladbu od atlantského Futurea. Naštěstí se ale v tracku neobjevila Drakeova sloka.

V roce 2011 založili DJ Rashad a DJ SPINN kolektiv a label Teklife (aka Teklife 57), jenž se staral o veškeré mimořádné releasy z elektronického podsvětí. Důležitými členy jsou například Slick Shoota, Taso, DJ Earl, Traxxman a mnoho dalších.

26. dubna 2014 DJ Rashad ve svých 34 letech zemřel na předávkování.

V roce 2015 se spojila většina členů z původního Teklife a vytvořili Teklife Records. Prvním releasem byla kompilace produkcí DJe Rashada nesoucí název Afterlife, kterou vřele doporučujeme pustit si všem fanouškům klubové hudby. RIP DJ Rashad. Tek Life Forever!

Kdo je dalším speciálním hostem nadcházejícího eventu BLAM!? Kde slyšel Steady poprvé footwork? A plánují něco nového Zora Jones a Sinjin Hawke? Dozvíte se v nejnovější epizodě Flámu!

autoři: Kewu , STEADY
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.