Role algoritmů vzrostla, stojí na primárních emočních reakcích, říká Josef Holý z podcastu Kanárci v síti

6. prosinec 2022

„Máme možnost volby. Nemusíme v internetovém prostředí trávit tolik času, zejména na sociálních sítích. Na kolik ovládají algoritmy naše životy? Samozřejmě záleží člověk od člověka. Obecně se ale dá říct, že role algoritmů vzrostla. Algoritmus je masové zpracování dat a doporučování obsahu na sociálních sítích. V podstatě všechny majoritní sociální sítě nějakým způsobem obsah doporučují. To znamená, že ty mytické algoritmy používají,“ popisuje Josef Holý.

Podcast Kanárci v síti vychází pravidelně již dva roky a zaměřuje se na témata sociálních sítí, algoritmů či souvisejících manipulací. Moderují ho odborník na IT inovace Josef Holý a novinářka a autorka knih o hybridních válkách Alexandra Alvarová.

„Dá se říci, že algoritmy jsou postavené na primárních emočních reakcích. Existují proto, aby udržely naši pozornost. To je celý problém pozornostní ekonomiky. Příkladem může být, že jste vzhůru šestnáct hodin. Všechny ty firmy zápasí o vaši pozornost. Snaží se uříznout část pozornostního koláče. Proč? Aby vám prodali reklamu. Čím déle na té aplikaci nebo sociální síti strávíte, tím větší je pravděpodobnost, že kliknete na reklamu,“ vysvětluje Holý.

Jakým způsobem komunikovat s rodinnými příslušníky, kteří důvěřují dezinformacím? A které z nich dnes patří mezi nejčastější v českém internetovém prostředí? Poslechněte si celý rozhovor s moderátorem podcastu Kanárci v síti Josefem Holým.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka