V Twitteru zavládl Muskův chaos. Jestli síť uspěje, tak svému novému vlastníkovi navzdory

18. listopad 2022

Miliardář Elon Musk se na konci října chopil sociální sítě Twitter. Jeho nákup této společnosti byl nejprobíranější technologickou událostí posledního půl roku a chvílemi nebylo jisté, jestli se obchod definitivně uskuteční. Teď je tu a je to ještě větši chaos, než si kdo představoval.

Nejde říct, že by Muska (respektive nás ostatní) nikdo nevaroval. Například Mike Masnick ze serveru Techdirt patří mezi nejsvědomitější novináře, kteří soustavně rozebírají zjevný fakt, že Musk je v otázkách provozování sociální sítě a filosofických i praktických otázek moderace obsahu nadmíru naivní. Šéfredaktor serveru The Verge Nilay Patel se se svými předpovědmi vůbec nemazal. Svůj komentář ze sklonku října pojmenoval „Vítej v pekle, Elone“. Předpovídal v něm, že si Musk spálí prsty na mnoha frontách.

Dobrou ilustrací toho, jak naivní představy má Musk o zapeklitém problému moderace obsahu (který dle mého názoru nejde nikdy zcela definitivně vyřešit) jsou Muskovy stanovené cíle pro Twitter. Musk se označuje za „absolutistu svobody projevu“ a několikrát se nechal slyšet, že nesouhlasí s tím, aby Twitter mazal cokoliv, co není nelegální projev (pro příklad třeba v podobě dětské pornografie). Po převzetí firmy, ale najednou tweetuje o přesvědčení, že se Twitter musí stát „nejdůvěryhodnějším zdrojem informací“. Oba jsou to zajisté velmi vznešené cíle, nicméně být nejdůvěryhodnějším zdrojem informací a baštou absolutní svobody slova nejde úplně zároveň.

Jen těžko lze taky nepochybovat o tom, že Elon Musk ví, do čeho se pustil, když se podíváte na jeho zacházení se zaměstnanci Twitteru. Hned po převzetí nechal Musk propustit přibližně polovinu zaměstnanců sociální sítě. Po několika dnech se ale objevily v americkém technologickém tisku zvěsti o tom, že některé z nich chce Musk opět najímat zpátky. Teď se navíc chystá nová velká vlna odchodů zaměstnanců, tentokrát dobrovolných.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Propouštění Musk v dopise zaměstnancům obhajoval tím, že Twitter má problém s generováním zisku a hrozí mu bankrot. To je pravda. Škoda, že k situaci sám přispěl hned několika způsoby. Způsob, jakým Twitter koupil, totiž zatížil firmu dluhem ve výši 13 miliard dolarů. K finančním strastem patří i výpadek předpokládaného zisku z reklam na příští rok. Zástupci reklamních agentur vyjadřují obavy z toho, vedle jakého obsahu se jejich reklamy budou objevovat v momentě, kdy Musk jako vlastník sám tweetuje odkazy na dezinformační weby. Místo toho, aby je uklidnil, některé z „markeťáků“ po legitimní kritice a otázkách Musk rovnou zablokoval.

Čtěte také

Nic z toho neznamená, že by Twitter před Muskovým nákupem byl nebesky vzkvétajícím místem bez jakýchkoliv problémů. Změnit kurz Twitteru není nutně špatný nápad. Místo toho, aby Musk napravoval dřívější chyby, zatím problémy své nové sítě vesměs umocnil. Jednou z metrik, ve které se Twitter zlepšil, je dříve notoricky pomalé zavádění změn. To se ale po Muskově převzetí moci naopak proměnilo v hektické oznamování nových pravidel, po kterých jsou zase rychle rušena, nebo pozastavována, když se ukáže, že vedou k problémům. Výrazně se také začíná projevovat chybovost aplikace, která přišla o velkou část zaměstnanců, co ji udržovali v chodu.

„Vemte prosím na vědomí, že Twitter udělá v následujících měsících spoustu hloupých věcí. To co bude fungovat, zachováme a to, co nebude, změníme,“ sliboval minulý týden Musk. Jak kvůli propadu příjmů z reklamy, tak kvůli Muskově dluhu se čas na takovéto změny krátí. Jestli Twitter uspěje, bude to spíše Muskovi navzdory. Ale dost možná pak bude ze sociální sítě něco úplně jiného, než čím byla doteď.

Proč Elon Musk vyhazuje zaměstnance Twitteru, které pak zase chce najmout? A chce z Twitteru opravdu udělat baštu svobody slova? Poslechněte si glosu Matěje Schneidera.

Spustit audio