Rozhovor o srpnových událostech s pamětníky a historikem

19. srpen 2008

Tématem rozhovoru v Odpolední session 19. srpna byl rok 1968 a 40 let od vpádu vojsk do Československa. Svoje názory i přímé zážitky z té doby do studia přinesli historik Petr Blažek, ruský disident Pavel Litvinov, který proti agresi veřejně demonstroval v tehdejším Sovětském svazu, a fotograf Pavel Macháček, který invazi zdokumentoval.

Petr Blažek (1973) je historik specializovaný na dějiny opozičních hnutí v sovětském bloku. Kromě řady článků a studií je také spoluautorem publikace Ostrůvky svobody (Votobia - ÚSD AV ČR 2002). Uspořádal pro ÚSD AV ČR pozůstalost Jiřího Hájka, mj. ministra zahraničních věcí v období Pražského jara a jednoho z prvních mluvčích Charty 77.

00767738.jpeg

Pavel Litvinov se narodil roku 1940 v Moskvě. Společně s ostatními disidenty s nadějí sledoval vývoj v Československu. Zároveň však sdílel obavy Anatolije Marčenka, že sovětské vedení nenechá Pražské jaro bez odezvy. O čtyři dny později rozvinul během demonstrace na Rudém náměstí transparent s textem "Za vaši i naši svobodu", který odrážel jeho naděje, že Pražské jaro ovlivní i vývoj v Sovětském svazu. Tajní příslušníci KGB ho při útoku na skupinku demonstrantů mlátili těžkou taškou přes hlavu. Stejně jako ostatní demonstranti byl zatčen a uvězněn. V říjnu 1968 byl odsouzen k pěti letům vyhnanství. Z věznice Lefortovo ho přes Sverdlovsk, Novosibirsk, Irkutsk, Čitu eskortovali až do městečka Usguli na Sibiři. Zde pracoval až do roku 1973 jako elektrikář v místních dolech.

Pavel Macháček je amatérský fotograf, kterého srpnové události zastihly v Praze. Neváhal a jako amatérský fotograf se pustil do obsáhlé dokumentace invaze armád. Pořídil více než 500 fotografií, na ulicích sbíral plakáty, vše archivoval na negativech a kolekce fotografií je nyní poprvé zveřejněna na adrese www.rozhlas.cz/1968.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio