Rozkopaná světnice, plastoví vojáčci a trapová řehole. Jak vypadal rap v roce 2021?

31. prosinec 2021

Tradiční rapová bilance minulého roku je tu. Rozdělejte likéry, připravte inhalační pomůcky a usedněte s námi k velkému resumé ze světa rapu za rok 2021.

Dělat každoroční bilanci těch nejlepších desek je v rádiu tak trochu tradice, a tak jsme i my opět usedli k našemu velkému resumé. Rapových desek vychází stále víc a víc a do světového rybníčku stihl ještě ke konci roku přihodit zásadní release chicagský raper Chief Keef. Jeho deska 4NEM je jednou z mála, kterou jsme v roce 2021 pořádně rotovali. Kromě ní nelze opomenout interprety, jako je Icewear Vezzo, Lancey Foux, Bass Santana, D Savage anebo také Slimesito.

V našich končinách se letos také urodilo mnoho zajímavého. Vypadá to, že se blýská na lepší časy a v našich playlistech se o své slovo začínají ve velkém hlásit i čeští interpreti. Oproti minulým rokům se slovenská scéna začala více a více utápět v generickém autotunu, ale i přesto je zde několik projektů, které nelze nezmínit. Kvalitní desky letos doručil Rollsouta a Dokkeytino a v tom nejlepším světle nás překvapily releasy od členů Exotic Wuzi.

V českém rybníčku je pak na piedestalu Mumie od Hugo Toxxxe, který svojí deskou zastínil většinu scény. Za zmínku ale rozhodně stojí rozjetá deska Sudety Soldierzz, skvělý debut od Kup Kodeina, Smackova Chiméra, která uzavřela rok dlouhou kapitolu strašnického ridera, a v neposlední řadě album od Tropy Aya.

Byl to nabitý rok. Do toho dalšího přejeme všem jen to dobré a jen a jen skvělé playlisty. Zdraví rytířská banda Opak Dissu.

Jaké jsou nejlepší rapové desky za rok 2021? Kdo nejvíc zklamal a kdo naopak překvapil? To vše v každoroční bilanci ve Scéně s Opakem Dissu.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka