Rudi Rus v Echu: Metal má pro mě stejné kouzlo jako na začátku devadesátek

27. květen 2019

Ač sám sebe označuje za „mainstreamového metalistu“, záběr slovenského hudebního publicisty Rudiho Ruse nezůstává jen u stadionových kapel. Kromě psaní pro zavedený portál Metalopolis má za sebou zejména více než sedm set dílů dvouhodinového pořadu Headbanger_FM, v němž pondělí co pondělí bez reprízy a bez výjimky šíří vše metalové.

Jsou to „obrýlení, sympatičtí, mírně zakřiknutí, inteligentní lidé, kteří rádi řeší metal více do hloubky“, říká o typických posluchačích svého pořadu, v němž klade důraz na celkovou rozmanitost. „Pouštět novou hudbu nestačí,“ doplňuje ke své roli s tím, že ozdobou pořadu bývají pravidelné živé koncerty kapel i hosté, kteří vybočují z řad hudebníků. „Host musí být člověk, se kterým chci strávit dvě hodiny,“ dodává.

Přestože mezi fanoušky tvrdých kytar vidí i rigidní zastánce, kteří jako by „svůj“ žánr ochraňovali před vnějším světem, fascinuje ho schopnost metalu neustále objevovat nová zákoutí hudby a tím být setrvale zajímavý pro nové generace. „S metalem se probouzím i usínám,“ říká s tím, že od 90. let, kdy žánru propadl, nikdy nezažil pocit, že by ho přestával bavit.

Do playlistu vybral Rudi kapely, které ho v nedávné době nejvíce zaujaly, a mezi nimi vypíchnul i ty domácí v čele s ultratemnými Ceremony of Silence. Pořad Headbanger_FM můžete ladit každé pondělí od desíti večer na slovenském Rádiu_FM.

Playlist:

Swallow the Sun – Firelights
Ceremony of Silence – Invocation of the Silent Eye
IONS – The Cage of Time
Rust2Dust – Raz to dáš
Decultivate – Nevědomé podřízení
Whitechapel – When a Demon Defiles a Witch
Crystal Lake – Hail to the Fire

Které zahraniční hosty nadchla stavba slovenského rozhlasu, odkud bylo odvysíláno už více než sedm set dílů pořadu Headbanger_FM? Pusťte si Echo s Rudim Rusem.

autor: Viktor Palák
Spustit audio