Rusky zpívaný shoegaze a folk, co nezní blbě? Hitparáda neobjevených nemá, co by hejtovala

24. listopad 2020

Jsme v rozpacích. V osmém kole hitparády nenávidíme pouze jednu skladbu. Jinak se nám všechno líbí. Dokonce se objevil i folk, který nás neštve. A rusky zpívaný shoegaze! Má tenhle pořad ještě smysl? Nebo už začínající hudební scéna žádné kritiky nepotřebuje? 

Říká si prostě Mat a hraje smutný folk. Zjevně jde o sólo projekt smutného kutila, kterého opustil jeho nejlepší parťák Pat. Ostatně Matův song se jmenuje Best Friend of Mine, víc jasné to ani být nemůže, ne? Každopádně nás nešikovný folkařský kutil překvapil, protože se ladně vyhýbá patosu a žánrovým klišé. Jasně, pořád tam hraje akustická kytara a prim má Matův medově smutný hlas, ale neotravuje tu žádné ukulele, a dokonce to přes všechnu smuténku drží slušnou písničkářskou úroveň. Tenhle song není žádné přízemní sebedojímání, je to hudba! Mata chceme za kamaráda! 

A dost nás baví i ruský shoegaze od Whyyes. Trojice v čele s rusky zpívající zpěvačkou nám o sobě napsala, že má ráda třeba Khruangbin nebo Radiohead. Je pravda, že track Nikogda trochu připomíná dystopické ploužáky od Thoma Yorka a spol. z období cirka In Rainbows. Jen moc nevíme, co si počít s tou dlouhou instrumentální pasáží, která zabírá asi polovinu písně. A na druhou stranu ceníme krátkou stopáž kolem dvou minut! Že vám to nejde dohromady? No dyť! Tak to má být! 

Poslechněte si záznam z osmého kola hitparády neobjevených a zjistíte, kterou kapelu momentálně nenávidíme. Chcete být na hatelistu? Nebo si troufáte zkusit získat naše srdce? Pošlete song na starter@rozhlas.cz nebo zahlasujte pro své favority na wave.cz/starter

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.