S Janou Máchalovou o padělání a nových knihách, Módění no. 4

10. červen 2012

Jana Máchalová je historička módy, publicistka a spisovatelka, kterou obdivujeme od první knihy o módě, kterou jsme od ní četli. Proto jsme měli velkou radost, že si můžeme poslechnout její výklad o historii padělání módních značek a zeptat se jí na to, jaké knihy má momentálně rozepsané. V Modeschau jsme také zvali na Summer Shop a další výstavy na Artsemestru VŠUPšup a soutěžili jsme o pánské prádlo od studentek Ateliéru textilní tvorby.

Jana Máchalová publikuje v českých i slovenských médiích články o historii módy, dějinách umění a beletrii. Organizuje semináře o oděvních trendech, přednáší na českých a moravských univerzitách. My jsme pro vás natočili část přednášky o historii padělání módních značek. Ta se odehrála na snídani v kavárně Kidó, organizované společností Fashion Days. Pro Fashion Days je osvěta ohledně padělání důležitá, protože prodávají po internetu módu a doplňky od známých značek. Díky svému systému prodeje mají nižší ceny, než jaké jsou tradičně v buticích, a proto jim záleží na tom, aby jejich zákaznice poznaly, že jde o originál, a ne o padělek. Ze záznamu se dozvíte o prvních padělatelských aférách a pokusech padělání čelit a na závěr také několik obecných tipů, jak poznat „fake“.

Když přemýšlíme o souvislostech současných kolekcí, často se vracíme ke knize Módou posedlí, ve které Jana Máchalová výborně shrnula světovou módu a subkultury 20. století. Proto nás zajímalo, o čem Jana Máchalová píše teď. Ptali jsme se i na to, proč vlastně píše radši pro internetovou Českou Pozici než pro nějaký lesklý módní magazín.

Modeschau Summer Shop Asistentky
V uplynulém týdnu jsme měli spoustu krásné práce, mohli jste nás potkat jako shop asistentky na Summer Shopu v rámci Artsemestru VŠUP. Ještě jednou děkujeme za krásný photoshoot s blogem Jedenáct koček, který si můžete prohlédnout zde.

Na FB Modeschau najdete fotografie nejen z Ateliéru módní tvorby, ale také z ateliéru Liběny Rochové a z dalších ateliérů, mj. z Ateliéru textilní tvorby. Jeho studenti nám navíc věnovali parádní cenu do soutěže, pánské trenýrky, jejichž pestrý materiál navrhli pro značku Represent.

MóDění no. 4
Kromě shop asistence na Summer Shopu (který je stejně jako celý Artsemestr otevřený ještě do středy 13. června) jsme si udělali výlet na 4. pokračování cyklu Módění v brněnském Leporelu+. Tento seriál módních přehlídek a performancí pravidelně prezentuje začínající i zkušené designéry a neomezuje se jen na módní tvorbu. Součástí jednotlivých Módění byly v minulosti mimo oděvů i obuv, doplňky, produktový design, fotografie, audiovize a další. Tentokrát se na přehlídkovém molu v produkci Sugar Fashion Show představilo 6 návrhářů, z nichž bychom rádi poukázali na 4 jména:

02653032.jpeg

Pavel Berky předvedl kolekci XY, se kterou vyhrál titul Top Styl Designer 2012, doplněnou o kousky z aktuální bakalářské řady Adam. Nové věci jsou světlé, nekomplikované, ale zajímavé a dobře nositelné. Kolekce je jako předchozí opět unisexová, i když tentokrát ji předvedli kluci.

Petra Pluháčková představila kolekci Second Skin, se kterou byla letos jednou ze Shooting Fashion Stars, doplněnou o kousky z bakalářské práce s názvem Soukromý šatník. Petra zůstává u hry s intimitou, soukromím a ochrannými vrstvami křehkého lidského těla. Na fotografiích z přehlídky v Leporelu+ můžete vidět mimo jiné měkounkou propracovanou kožešinu zahalenou do jemného celofánu.

Romana Jakešová poslala na molo svoji aktuální bakalářskou kolekci Nekorektní, která předvádí speciální korkový materiál jako efektní a nositelný prvek. Zlehka si pohrává s jednoduchými elegantními siluetami a bez jakéhokoliv zdobení a kudrlinek přináší velmi dívčí a hravou módu. Rozhovor s Romanou Jakešovou očekávejte v některé z příštích Modeschau, chceme o její práci vědět víc…

Pozitivním překvapením pro nás byla také kolekce No.One Martiny Uhlířové, studentky Ateliéru intermediální konfrontace Jiřího Davida. Očekávali jsme nějaký konceptuální nenositelný vtípek, ale opak byl pravdou, oděvy od Martiny Uhlířové bychom si klidně hned vzali na sebe. Brzy se na její módní tvorbu zaměříme podrobněji v rozhovoru.

Závěrem bychom chtěli poděkovat neúnavným organizátorům z Leporela+, jmenovitě hlavně Olze Vrbíkové, za to, že se v nelehkých podmínkách neustále pokouší představovat brněnské veřejnosti aktuální módní design. Těšíme se na páté Módění.

Odkazy:
www.ceskapozice.cz/u/jana-machalova
www.fashiondays.cz

Playlist:
The Golden Filter – Quiet Town (Visage Musique)
T-E-E-D – Stronger (Polydor)
Matthew E. White – One Of These Days (Home Tapes)
IO Echo – When The Lillies Die (IAM SOUND)
Chromatics – Into The Black – drumless (Italians Do It Better)
Chelsea Wolfe – Mer (Pendu Sound Recordings)
David Bovie – John, I'm Only Dancing (EMI)
R. Stevie Moore – I Like To Stay Home (New Rose)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.