S kajakem tři a půl roku kolem Evropy. Jiří Oliva objevoval na cestě svoji vnitřní svobodu

17. duben 2019

Jiří Oliva neměl moc zkušeností s pádlováním. Ale pořídil si seakajak a strávil s ním 1357 dní na cestě. Procestoval 18 států a na kajaku ujel 11 543 km.

Jiří Oliva vypádloval v dubnu 2015 proti proudu Vltavy až do Hluboké nad Vltavou. Pak přešel s kajakem naloženým na vozík přes Šumavu a u Lince nasedl na Dunaj. Splul ho až do Černého moře a tuto etapu cesty si velmi pochvaluje. Deltu Dunaje si nechal na příště a probíjel se po černomořské etapě přes Bospor do Marmarského a Egejského moře. Kvůli úředním těžkostem to nebylo nic snadného. Zimu strávil v Řecku a pak pokračoval Jadranem na sever. A potom zase podél italských břehů na jih k Sicílii.

Proti proudu Labe zpátky domů

V závěrečné fázi své cesty zapřáhl kajak za kolo a přejel přes Evropu do Hamburku a pádloval proti proudu Labe až do Prahy. „Vracím se domů. Pomyslnou cílovou rovinkou je pro mne stovky kilometrů Labe proti proudu,“ napsal na svém Facebooku. O tom, že by někdo pádloval z Hamburku do Prahy, ale neměl informace a nevěděl jistě, jestli to půjde. Některá místa s prudším proudem nakonec zvládl až napotřetí. Po více než třech letech se objevil opět v Praze, odkud odplul. Opravou lodi prý za celou cestu strávil zhruba tři měsíce času.

Svoji cestu žiju

Jiří Oliva cestoval se seakajakem tři a půl roku kolem Evropy

Největší krize Jiřího Olivu paradoxně postihla už třetí den cesty. „Když jsem vyjel z Prahy proti proudu Vltavy, postupoval jsem směrem do Českých Budějovic, všechna nesjízdná místa jsem musel přetahávat a přetížený kajak jsem vyskládával a zase nakládal a říkal jsem si, jestli mi to stojí za to. Že mi to zase bude trvat několik hodin. Trvalo to ale jen pár vteřin. Uvědomil jsem si, že já ten čas mám. A to bylo velice osvobozující. Byl to takový zlomový moment. Když pak přišlo něco krizového, říkal jsem si, ano, bude mi to trvat týden, měsíc, ale já ten čas přece mám,“ říká Jiří Oliva v cestovatelské a outdoorové Casablance. Celou další cestu pak popisuje jako hledání svobody, osobního významu toho slova pro sebe samotného. „Našel jsem to, co pro mě svoboda znamená, těžko se to vysvětluje a není to spojené s konkrétními místy, do cesty jsem se postupně nořil, ale jde o nějaké vnitřní poznání na kontinuální cestě. Důležité pro mě bylo uvědomit si, že nejsem na dovolené, ale že svoji cestu žiju.“

Jak vypadá Evropa z hladiny jejích řek? Poslechněte si celé vyprávění o životě na tři a půl roku dlouhé cestě s kajakem v záznamu cestovatelského magazínu Radia Wave!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.