„S kým se sprchuju, tam patřím.“ S Vykopávkami do lázní a salonu krásy

17. květen 2023

„Lázeňské procedury si ve středověku mohl dovolit téměř každý tovaryš.“ Jak se zkrášlovali naši předkové? Kdo byl prvním metrosexuálem českých zemí? A jaká kosmetická vychytávka se vyráběla z bramborového škrobu i v době, kdy se na našem území brambory příliš nekonzumovaly? Na Radiu Wave pokračují Vykopávky, ve kterých se historik, komička a moderátorka podívají do středověkého salonu krásy.

V druhém díle neobyčejného podcastu o historii obyčejných věcí se zaměříme na dějiny beauty, zkrášlování a skin care rutiny našich předků. Hladká a jemná pleť byla totiž tématem už ve středověku a raném novověku. Na rozdíl od drahé kosmetiky s retinolem se k tomu však používala třeba syrovátka nebo různé přírodní bylinné lektvary od kořenářek.

Ke krášlení samozřejmě už tehdy patřila i móda a vytříbená garderoba. „Zářivé barvy si mohli dovolit pouze velmi zámožní, urození lidé,“ vysvětluje historik Martin Franc. Nemajetní se odívali do šedivých režných košil, to nicméně nebyl případ prvního českého metrosexuála, krále Václava IV., který se zdržoval ve společnosti svých milců – oblíbenců.

Čtěte také

Historik i komička ve studiu dokonce spekulují o jeho milostném poměru s lazebnicí Zuzanou, která se o jeho zdržovaný vzhled starala v lázních. „S kým se sprchuju, tam patřím,“ glosuje komička. Středověké zkrášlování úzce souviselo s hygienou, dokonce i parfémy se používaly nejen jako vůně, ale také jako dezinfekční prostředek a vyráběly se například ze sekretu bobrů či cibetek.

U příležitosti rozhlasových narozenin se opět zastavíme i ve dvacátých letech minulého století. Tehdejší beauty influencerkou byla novinářka Milena Jesenská, zároveň autorka Cesty k jednoduchosti, kde propagovala moderní životní styl.

Jak si lidé zakrývali zohyzděné obličeje plné jizev po neštovicích? Poslechněte si celý podcast a těšte se na další díly, kde se dozvíte třeba něco o historii řízku nebo nudy.

Šestidílná podcastová série Vykopávky vzniká u příležitosti 100 let vysílání rozhlasu. Vždy ve středu přistane nový díl na webu wave.cz/vykopavky, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Každý týden se historik Martin Franc, stand-up komička Lucie Macháčková a moderátorka Hana Řičicová podívají na zoubek jedné věci – řízku, zkrášlování, stonání nebo párty.

autoři: Hana Řičicová , Lucie Macháčková , Martin Franc
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.