Nejspolehlivější anestezie? Mdloby. Stonání ve středověku byl horor

14. červen 2023

Jak se amputovalo ve středověku? S jakými nemocemi uměli naši předkové snadno zatočit? A bylo léčení bezpečné? Radio Wave přináší poslední díl podcastu Vykopávky, ve kterém se historik, komička a moderátorka zabývají stonáním.

V šestém díle neobyčejného podcastu o historii obyčejných věcí se zaměříme na dějiny stonání, léčení a amputací. Byla středověká medicína spíš mučením a masakrem než uzdravováním? „V důsledcích to tak někdy působilo, ale vždy byla přítomna alespoň špetka naděje, že se nemocný uzdraví,“ vyjevuje smutnou pravdu historik. „Středověký člověk vlastně nebyl u lékaře nikdy. Chodil ke kořenářkám nebo častěji ke kováři či katovi.“ Kováři měli totiž velkou sílu, kati se zase poměrně slušně vyznali v anatomii.

Čtěte také

Všechno to ale muselo docela hodně bolet. Jak to bylo ve středověku s anestezií? Historik odmítá nápad komičky na otupování se alkoholem a nabízí vysvětlení založené na dobových pramenech: „Experimentovalo se s odvary z bylin, ale bylo to velmi nespolehlivé. Mnohem spolehlivější bylo, že člověk bolestí zkrátka omdlel.“ Proto se taky některé zákroky zabývající se například hrudní či břišní chirurgií téměř neprováděly.

Samozřejmě se objevovala i bizarní léčiva. Byly jimi například mleté stonožky, nahřáté hovězí lejno proti neštovicím a proti padoucnici prý zabírala havraní žluč nebo pálenka z vlaštovek. Křišťan z Prachatic ve své chytré knize plné zajímavých receptů na léčiva nabízí například i použít jelení morek na skráně, když dítě pláče. Po přečtení tohoto bláznivého odstavce je jasné, že i podcast Vykopávky musí skončit.

Jak je možné, že Přemyslovcům se vůbec nekazily zuby? Poslechněte si celý podcast a vraťte se k předchozím dílům, kde se dozvíte třeba něco o historii zkrášlování nebo nudy.

Šestidílná podcastová série Vykopávky vzniká u příležitosti 100 let vysílání rozhlasu. Vždy ve středu přistane nový díl na webu wave.cz/vykopavky, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Každý týden se historik Martin Franc, stand-up komička Lucie Macháčková a moderátorka Hana Řičicová podívají na zoubek jedné věci – řízku, zkrášlování, stonání nebo párty.

autoři: Hana Řičicová , Lucie Macháčková , Martin Franc
Spustit audio

Související