Bůh stvořil svět za šest dní a v neděli jel na wellness. Jak trávili volný čas naši předkové?

31. květen 2023

„Nic mě tak nerozrajcuje jako erotická báseň v latině.“ Čím si naši předkové vyplňovali dlouhou chvíli? Měli kromě psaní lechtivých básní i jiná hobby? A kdo se v tzv. volném čase uměl nudit nejlépe? Na Radiu Wave pokračují Vykopávky, ve kterých se historik, komička a moderátorka úžasně nudí a povídají si o tom.

Ve čtvrtém díle neobyčejného podcastu o historii obyčejných věcí se zaměříme na dějiny nudy a volného času – tím se myslí skutečně chvíle pro sebe, ne třeba cesta do práce či společenské povinnosti, jako je návštěva nenáviděných příbuzných nebo dokonce zbytečné učení se novému jazyku, který nikdy nevyužijeme. „Dokonce se vedou spory o to, jestli výchova dětí může být vnímána jako volný čas,“ poznamenává historik. „No to teda rozhodně ne,“ oponuje rezolutně komička-matka.

Volný čas měli lidé vlastně od té doby, kdy přestala být každá minuta jejich života bojem o přežití. Alespoň ti majetnější nebo slavní. „Bůh stvořil svět za šest dní a v neděli jel na wellness,“ nabízí komička alternativní výklad křesťanské věrouky. Naši předkové měli nicméně z dnešního pohledu možná poněkud bizarní způsoby zábavy a trávení osobního volna. Za zmínku jistě stojí lovy, rytířské turnaje, sbírání svatých ostatků nebo například psaní erotické poezie, nejčastěji v latině. Z toho má opět radost hlavně komička: „Nic mě tak nerozrajcuje jako erotická báseň v latině.“

U příležitosti rozhlasových narozenin se opět zastavíme i ve dvacátých letech minulého století. Právě ve tehdy se způsob trávení volného času mění a rozvíjí se. Mezi nejoblíbenější koníčky patřilo aktivní i pasivní sportování – nejčastěji fotbal, mnohdy hokej a v nižších vrstvách dokonce box. „Obrovská móda byl také biograf a obecně zájem o technologie.“

Kdo to byli takzvaní divocí skauti? Poslechněte si celý podcast a těšte se na další díly, kde se dozvíte třeba něco o historii zkrášlování nebo stonání.

Šestidílná podcastová série Vykopávky vzniká u příležitosti 100 let vysílání rozhlasu. Vždy ve středu přistane nový díl na webu wave.cz/vykopavky, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích. Každý týden se historik Martin Franc, stand-up komička Lucie Macháčková a moderátorka Hana Řičicová podívají na zoubek jedné věci – řízku, zkrášlování, stonání nebo párty.

autoři: Hana Řičicová , Lucie Macháčková , Martin Franc
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.