S mikrofonem do chráněné kavárny V. kolona

Pátá kolona je výraz pro skupinu nebo organizaci, která působí tajně proti svému „veliteli“ pro ideologii protivníka. To je dost neobratný popis výrazu , který v přeneseném slova smyslu může znamenat cokoliv. Klub V. kolona, který provozuje v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice občanské sdružení Greendoors, má za úkol hlavně působit proti vžitým stereotypům a předsudkům.

Tréninková kavárna funguje jako pracovní zázemí pro klienty trpící převážně schizofrenií. Klub V. kolona se pak snaží propojit péči v léčebně s komunitní péčí a do úžasného interiéru neméně atraktivního areálu bohnické léčebny přilákat návštěvníky a návštěvnice z blízkého i širšího okolí. Jak jsme se jednoho slunečného dne samy přesvědčily, dostat pravidelné hosty za zdi psychiatrické léčebny se povedlo dokonale.

Služby psychosociální rehabilitace provozuje občanské sdružení Greendoors už od roku 1997, kdy byla otevřena první tréninková kavárna pro lidi s duševním onemocněním Café Na půl cesty. Nabídku tréninkových pracovních míst pak postupně rozšířila i o další projekty. Klub V. kolona funguje od roku 1998 a v hierarchii psychosociálních služeb o.s. Greendoors je jedním ze vstupních projektů, do kterého se mohou klienti a klientky převážně trpící schizofrenií zapojit.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio