S mikrofonem do Trmalovy vily

Trmalova vila v Praze 10 je jednou z prvních realizovaných staveb architekta Jana Kotěry. Dnes je dům veřejně přístupný a pořádají se tady architektonické výstavy a besedy. Za minulého režimu vila sloužila jako hudební škola a kulturní centrum. Provozní zátěž se podepsala na jejím stavu, a na konci 90. let proto musela projít rozsáhlou rekonstrukcí. Zjišťovali jsme, jak to v ní vypadá dnes.

Trmalova vila patří do Kotěrova raného období a je na ní patrná inspirace lidovou architekturou a lidovým uměním. Dům kombinuje filozofii rodinného bydlení s obdivem k lidovému stavitelství a k tehdejší anglické moderně. Jan Kotěra stavbu navrhl jako rodinný dům pro Františka Trmala, který se počátkem 20. století stěhoval do Prahy za prací. Strašnice ale v době dokončení vily nebyly součástí Prahy, byla to příměstská vesnička, takže vila nebyla obklopena žádnou další zástavbou. Byť byla vila navržena velmi pokrokově a moderně, původně v ní nebyla zavedena elektřina a pro vodu si museli její obyvatelé chodit ke studni na zahradě. Součástí zahrady byl podle Kotěrova návrhu taky kurník a chlívek pro prase.

Manželé Trmalovi si bydlení ve vile užívali jen osm let. Byla totiž pro jejich rodinu (měli tři syny) moc malá. V roce 1911 vilu koupila rodina Wálkova, která tady žila až do konce války. Objekt potom přešel do rukou státu a v roce 1990 byla vila převedena do majetku Prahy 10. Náš zvukový report z návštěvy Trmalovy vily si poslechněte tady.

Spustit audio