S mikrofonem na velocipedy

Ivana Veselková a Zuzka Rejchová se vydaly na trénink nejstaršího Českého klubu velocipedistů. ČKV byl založen v roce 1880 na pražském Smíchově a po nuceném přerušení oficiální činnosti během vlády komunistického režimu u nás opět obnovil svoji existenci v roce 1994.

Členové klubu na Strahově nacvičovali reje, které pojedou předvést na exhibici do Francie. Kromě obdivování ladné jízdy na vysokých kolech jsme vyzpovídaly předsedu klubu, několik členů a Ivanka se krátce na velocipedu s dopomocí také projela. Jak jsme zjistily, Český klub velocipedistů je ryze mužská záležitost a jeho emeritní předseda předseda nám vysvětlil, že „ženy jsou v klubu vítány jen jako divačky nebo společnice.“
Historie velocipedů sahá až do druhé poloviny 19. století, někteří pánové se proto po Strahově proháněli na velocipedech starých víc než 120 let. Opravy a údržba vyjdou leckdy na nemalé peníze, ale jak se píše na webu Českého klubu velocipedistů„ta neskonalá radost, hrdost, rozhled a neškodná pýcha v sedle vysokého kola stojí za všechny peníze“. Víc o tom, jaký je pohled na svět z vysokého sedla, si poslechněte v nejnovějším vydání pořadu S mikrofonem na točenou.



autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio