S mikrofonem za Osvobozeným biografem

S mikrofonem jsme se vydaly do Osvobozeného biografu. Parta lidí, která za tímto projektem stojí, se snaží filmovými projekcemi na neobvyklých veřejných místech upozorňovat na nejrůznější sociální problémy a témata.

Tentokrát se promítání konala v centru Prahy v Provaznické ulici, mezi dvěma neobydlenými domy. Osvobozený biograf se tak snaží upozornit na fakt, že v zimních měsících, kdy se lidé bez domova potýkají s mrazy, by se s některými prázdnými domy v Praze dalo leccos podniknout ku prospěchu lidí v nouzi. Na místě promítání se sešli nejen lidi bez domova, ale i ti, kteří kde bydlet mají. Díky skupině Food not Bombs se na akci rozdávalo i teplé jídlo všem přítomným.

Hnutí Food not Bombs navazuje na dlouholetou tradici, která je hodně rozšířená ve státech na západ od nás. Akce Osvobozeného biografu se pak snaží akcentovat aktuální společenská témata. Při vyostření konfliktu na Šluknovsku jezdili její členové a členky promítat pohádky romským dětem žijícím v ubytovně Sport ve Varnsdorfu. Projekce dokumentů se sociální tematikou pak v nejbližší době čeká například obyvatele Ústí nad Labem, regionu, který se potýká s vysokou nezaměstnaností.

autoři: Ivana Veselková , Susana
Spustit audio