S =Πr² Jakuba Tomáše

15. prosinec 2011

V pražském Domě U Zlatého prstenu začala další výstava z cyklu Start-up. V rámci výstavního projektu, který se zaměřuje na mladé umělce a umělkyně, se tentokrát představuje student posledního ročníku ateliéru malby na AVU – Jakub Tomáš.

V Odpolední session jsme si s ním povídali nejen o jeho aktuální výstavě nazvané S =Πr², ale i o jeho předchozích souborech prací. Ve svých starších obrazech se Tomáš Jakub zabýval tématem kinosálů, ale maloval také konkrétní lidi, kteří sledovali jím vybraná filmová díla. Obrazy na výstavě S =Πr² mají všechny kruhový nebo zaoblený tvar a Jakub vysvětlil, že jeho cesta ke kruhu vedla vlastně právě přes film.

02509915.jpeg

Kromě jeho nelibosti, kterou pociťuje k pravým úhlům a rohům, jsme se v rozhovoru dotkli i věcí a míst, které ho při malování ovlivňují. Obrazy na výstavě S =Πr² jsou totiž inspirovány nejen skutečnými místy a lidmi, ale částečně také internetem.

Výstava S =S =Πr² probíhá v pražském Domě U Zlatého prstenu do 22.ledna. Ve čtvrtek 5.ledna od 18:00 můžete výstavu navštívit za doprovodu malíře Jakuba Tomáše v rámci autorské prohlídky.

Spustit audio